Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Víkend prinesie oteplenie, meniny oslavuje Albert

Na dnešný deň pripadá pranostika: Ak je apríl jasný, šumný, vtedy bude máj pošmúrny. Meniny má Albert Prevažne polooblačno. Teploty 11 až 16 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Víkend prinesie oteplenie, meniny oslavuje Albert
Foto: Michal Lendel / Zdroj: Dnes24.sk

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 7 až 4 a najvyššie denné 13 až 16 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 6 až 1 a najvyššie denné 11 až 15 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 6 až 2 a najvyššie denné 11 až 15 stupňov C.

Meniny má Albert

Mužské meno Albert má germánsky pôvod, na Slovensku je ojedinelé a vo voľnom preklade znamená „vznešený“. Meniny oslavujú Albertovia 8. apríla.

Albertovia sa ponášajú na morské koníky, ich totemové zviera. Aj tie „spia“ pod vodou a zrazu sa z ničoho nič vyhupnú do obranného postoja.

Rodičia by sa mali usilovať chápať zložitú nespútanú Albertovu povahu. Jeho malý vnútorný svet je pre neho dôležitejší ako to, čo sa deje okolo neho. Už v útlom detstve dokážu byť Albertovia milí, ale aj tvrdohlavo zaťatí. Nevšedné správanie dodáva Albertom tajuplný pôvab, ale nepomáha dosiahnuť v zamestnaní nadpriemerné výsledky. Sú životaschopní, no pomerne rýchlo sa unavia.

Opatrní by mali byť najmä na oči a priedušky. Albertov ovplyvňuje planéta Saturn a Urán. Šťastné farby týchto mužov sú zelená a tmavomodrá. Ochranné rastliny medovka, baza a divozel, ochranné kamene ametyst, perla a achát.

Stalo sa doma

1582 – Narodil sa v Galante uhorský palatín MIKULÁŠ ESTERHÁZI (ESTERHÁZY), ktorý sa okrem iného významne zaslúžil o vznik Trnavskej univerzity. Zomrel 11.9.1645.

1873 – V Banskej Bystrici začal vychádzať časopis Svornosť, hlásajúci asimiláciu Slovákov. Časopis vyvíjal kampaň v duchu uhorského vlastenectva v súlade s koncepciou uhorského (maďarského) politického národa. Redigoval ho Karol Kubáni.

1918 – V Ríme sa začal (trval do 10. apríla) kongres utláčaných národov v Rakúsko-Uhorsku. Čechov a Slovákov zastupovali Edvard Beneš, Milan Rastislav Štefánik, Štefan Osuský a ďalší.

1989 – Ivana Christová získala v Ostrave posledný federálny titul Miss ČSSR.

1994 – Zavraždili v sklade na Starej Vajnorskej ceste v Bratislave šesť Vietnamcov, čo bol dovtedy najväčší počet obetí násilného činu na Slovensku.

2005 – V Bratislave sa konala medzinárodná konferencia UEFA o problematike prejavov rasizmu vo futbale.

2010 – V bratislavskom závode koncernu Volkswagen spustili sériovú výrobu automobilu Touareg Hybrid.

Stalo sa vo svete

1966 – Narodila sa česká speváčka populárnej hudby IVETA BARTOŠOVÁ.

1973 – Zomrel španielsky maliar, sochár a grafik PABLO PICASSO, zakladajúca osobnosť kubizmu a jedna z najväčších a najvplyvnejších umeleckých postáv 20. storočia. Narodil sa 25.10.1881.

1783 – Ruská cárovná Katarína II. vyhlásila anexiu Krymu, Tamanského polostrova a oblasti Kubáne, ktoré až do podpísania mieru v Küčük-Kajnardži roku 1774 patrili Osmanskej ríši. Rusko si tak zabezpečilo prístup k Čiernemu moru.

1838 – V anglickom Bristole spustili na more prvý osobný zaoceánsky parník Great Western, ktorý svoju cieľovú stanicu v New Yorku (USA) dosiahol za 15 dní.

1941 – Obyvatelia britského mesta Coventry zažili zničujúci nálet 237 lietadiel nemeckej Luftwaffe. Veľká časť mesta bola zničená.

1966 – V Moskve sa skončil XXIII. zjazd KSSZ, ktorý potvrdil tvrdú líniu po zvrhnutí Nikitu Chruščova, čím neoficiálne rehabilitovali Stalinovu éru. Prvým generálnym tajomníkom ÚV KSSZ sa stal Leonid Brežnev.

2010 – Prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvedev v Českej republike na Pražskom hrade slávnostne podpísali novú zmluvu o znížení počtu strategických útočných zbraní – tzv. Nový START.

Skladba dňa

1944 – Roger Chapman (rodený Roger Maxwell Chapman), Leicester, UK, spevák, hráč na fúkacej harmonike a perkusista skupiny Family. Táto rocková formácia vznikla v Leicestri v roku 1967. V júli 1968 vydali prvý album Music In A Doll's House. Rozišli sa v roku 1973. Vydali osem albumov, v hitparáde mali šesť skladieb. Od roku 1977 je Roger Chapman na sólovej dráhe, v roku 1979 vydal prvý s názvom Chappo. Jeho sólovú dráhu dokumentujú viac ako dve desiatky albumov. V roku 1983 naspieval skladbu Shadow On The Wall na album Crises, ktorý vydal Mike Oldfield. V singlovej TOP 40 hitparáde mal štyri skladby.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM