Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Víkend sa začne s teplotami do 34 °C, meniny má Samuel

S dnešným dňom sa spája pranostika: Keď júl a august sú rovnako teplé, alebo keď júl bol chladnejší než august – bude mierna zima. Meniny má Samuel. Prevažne polooblačno, na severe miestami búrky. Teploty 29 až 34 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Víkend sa začne s teplotami do 34 °C, meniny má Samuel
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 19 až 16 a najvyššie denné 31 až 34 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 18 až 13 a najvyššie denné 29 až 33 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 18 až 14 a najvyššie denné 29 až 33 stupňov C.

Meniny má Samuel

Mužské meno Samuel má hebrejský pôvod a v preklade znamená „meno Božie“. Toto biblické starozákonné meno je na Slovensku menej zaužívané a nositeľov oslovujeme prevažne Samo, Samko.

Samuelovia, ktorí majú meniny 26. augusta, sú seriózni a usilovní muži, ktorí vedia presne, čo chcú. Bezprostredne prinášajú lásku ľuďom, ktorí sú im blízki.

Pomerne zavčasu vedia, aké povolanie si vyberú. Väčšinou sa rozhodnú pre miesto advokáta, či sudcu, uplatnenie môžu nájsť aj v odboroch alebo v umení. Ich reakcie sú zdržanlivé.

V spoločnosti dokážu Samuelovia pútavo a múdro rozprávať. Ako priateľ je Samuel ten, ktorý vždy prejavuje pochopenie a dôveru. Zdravie Samuelov je priemerné, sú odolní voči únave. Ovplyvňuje ich planéta Jupiter. Šťastné farby Samkov sú žltá a modrá. Ochranné rastliny žihľava a rimbaba a ochranné kamene ametyst, smaragd a tyrkys.

Stalo sa doma

1619 – Začala sa prvá výprava sedmohradského kniežaťa Gabriela Betlena proti Habsburgovcom. Počas tejto výpravy obsadil so svojím vojskom východné Slovensko.

1652 – Pri Veľkých Vozokanoch sa odohrala víťazná bitka uhorského vojska proti Turkom, v ktorej medzi inými padli aj štyria mladí šľachtici z rodu Esterháziovcov. Na mieste boja je postavený pamätník.

1972 – Odovzdali v Bratislave do užívania Most SNP (Nový most) cez Dunaj.

2003 – Prezident SR Rudolf Schuster podpísal ratifikačnú listinu k zmluve o vstupe Slovenska do EÚ.

Stalo sa vo svete

1789 – Francúzske Národné zhromaždenie prijalo Deklaráciu ľudských a občianskych práv.

1791 – Americký vynálezca John Fitch získal patent na parný čln.

1957 – ZSSR oznámil úspešné skúšky prvej medzikontinentálnej balistickej rakety, ktorá sa pohybovala rýchlosťou 22.000 km/h vo výške 1000 km.

1978 – Sigmund Jähn sa ako prvý kozmonaut Nemeckej demokratickej republiky (NDR) zúčastnil na kozmickom lete Sojuz 31.

1981 – Americká sonda Voyager 2 sa po štvorročnom lete priblížila k Saturnu a vyslala na Zem farebné televízne zábery jeho prstencov.

2004 – Panama omilostila štyroch protikomunistických aktivistov, sediacich za mrežami pre účasť na nevydarenom atentáte na kubánskeho vodcu Fidela Castra počas ibero-amerického summitu v roku 2000 v Paname.

2005 – Bývalý povstalecký vodca Pierre Nkurunziza oficiálne zložil prísahu ako prezident afrického štátu Burundi.

Skladba dňa

1966 – Narodil sa Dan Vickrey, gitarista americkej skupiny Counting Crows. Túto rockovú formáciu založili v San Franciscu v roku 1991 spevák Adam Duritz a gitarista Dave Bryson. Prvý album August And Everything After vydali v septembri 1993, v októbri 1996 vydali druhý Recovering The Satellites. Ten bol úspešný a dostal sa v rebríčku na prvú pozíciu. V apríli 2004 bola hitom ich skladba Accidentally In Love z filmu Shrack 2, ktorý mal premiéru 19. mája 2004. Na svojom konte majú šesť štúdiových albumov, šiesty s názvom Underwater Sunshine (Or What We Did On Our Summer Vacation) vydali v apríli 2012, predchádzajúci piaty Saturday Nights & Sunday Mornings vyšiel v marci 2008. K diskografii patrí aj šesť koncertných a dva kompilačné albumy.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM