Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Západ krajiny pocíti teploty nad nulou, zvyšok ešte mrazy

Pranostika na dnešný deň hovorí: Keď je suchý február, mokrý je august. Uprostred týždňa bude polooblačno až oblačno. Teploty -2 až 3 stupne Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Západ krajiny pocíti teploty nad nulou, zvyšok ešte mrazy
Zdroj: TASR

Západ: Malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota 1 až 3 st. Severozápadný až severný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h), neskôr slabnutie vetra.

Stred: Malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Ojedinele slabé sneženie. Najvyššia denná teplota –2 až +3 st. Teplota vo výške 1500 m okolo –6 st. Prevažne slabý vietor.

Východ: Oblačno až zamračené a miestami slabé sneženie. Dopoludnia možnosť tvorby snehových jazykov. Najvyššia denná teplota –2 až +1 st. Severný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h), v nárazoch okolo 12 m/s (45 km/h), popoludní slabnutie vetra.

Meniny má Zoja

Zoja je ruskou podobou ženského gréckeho mena Zoé, ktoré v preklade znamená „život“. Pod odmeraným zovňajškom Zojky sa skrýva veľmi nežné stvorenie. Nositeľky mena Zoja sú aj sentimentálne a svojbytné.

Často z obavy, že sa budú javiť ako detinské, potláčajú prejavy lásky voči svojim blízkym. Priateľstvo Zojky je dojemné, pevné, úzkostlivé aj panovačné súčasne. S tým sa spája aj ich silný zmysel pre rodinu, ktorá pre ne veľa znamená.

Stalo sa doma

1627 – V Banskej Štiavnici sa uskutočnil prvý úspešný pokus o rozpojovanie hornín strelným (pušným) prachom. Odstrel urobil Gašpar Weindl.

1993 – Na Slovensku začala platiť nová mena: Slovenská koruna (Sk).

Stalo sa vo svete

1587 – Popravili škótsku kráľovnú Máriu Stuartovú, ktorá bola od roku 1568 v anglickom zajatí, pretože sa zúčastnila na sprisahaní katolíckych anglických šľachticov na čele s Anthonym Babingtonom proti anglickej kráľovnej Alžbete I. Narodila sa 8.12.1542.

1920 – Švajčiari sa v referende vyslovili proti priznaniu volebného práva ženám.

Skladba dňa

1977 – Narodil sa David Michael Farrell, basgitarista skupiny Linkin Park. Žil v Mission Viego, ale usadil sa v Los Angeles. Po škole (UCLA) sa pripojil k skupine The Snax, kvôli ktorej neskôr odišiel od Linkin Park, ale po roku a pol sa vrátil.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM