Lucia Lauková Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Záver pracovného týždňa prinesie oteplenie, meniny má Václav

S dnešným dňom je spojená pranostika: Na svätého Václava býva blata záplava.Meniny má Václav. Slnečno, ráno miestami hmla. Teploty 18 až 23 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Záver pracovného týždňa prinesie oteplenie, meniny má Václav
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 10 až 7 a najvyššie denné 20 až 23 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 9 až 4 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 9 až 5 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Meniny má Václav

Mužské meno Václav má slovanský pôvod a jeho význam je „viac slávny“. Toto meno je obľúbené najmä v Čechách, na Slovensku sa vyskytuje zriedkavo. Nositeľov oslovujeme Václavko, Vašo, Slávko.

Václavov, ktorí majú meniny 28. septembra, dosť ťažko pochopiť. Majú nepredvídateľné reakcie, sú nepokojní, odvážni a je otázne, ktorým smerom vyrazia. City a myšlienky z nich robia bytosti veľmi hĺbavé s vyhranenou životnou filozofiou.

Václavovia sa orientujú na také povolanie, kde môžu prejaviť svoje umelecké sklony. Sú životaschopní. Do jedálneho lístka by si mali zaradiť aj ryby, cesnak a čerešne.

Ovplyvňuje ich planéta Mars. Šťastné farby Václavov sú tmavomodrá a červená. Ochranné rastliny puškvorec, bazalka, ochranné kamene rubín a diamant.

Stalo sa doma

1830 – V Bratislave sa konala posledná korunovácia uhorského kráľa. Ferdinanda V. korunoval za uhorského kráľa arcibiskup slovenskej národnosti Alexander Rudnay.

1895 – Most medzi Ostrihomom a Parkanom (dnešným Štúrovom) bol sprístupnený ľuďom. S povolením kráľa most pomenovali po princeznej Márii Valérii, dcére Františka Jozefa. Prvý most tu postavili v roku 1762.

1966 – Popravili Irenu Čubírkovú, rodenú Srncovú, ktorá zavraždila svojich dvoch manželov Jána Čubírku a neskôr aj Ambróza Ščepku.

1899 – Otvorili Mestské divadlo v Košiciach (dnes Štátne divadlo Košice).

2011 – Uplynulo 1000 dní od zavedenia eura na Slovensku.

Stalo sa vo svete

1066 – Vylodili sa normandské vojská pri Pevensey (Sussex), čím sa začala rozhodujúca fáza boja o anglický trón. O niekoľko týždňov ho v bitke pri Hastingse získal normandský vojvoda Viliam Dobyvateľ.

1799 – Francúzsky chemik Philippe Lebon dostal patent na plynovú lampu. Plyn, ktorý Lebon získaval z dreva, začal využívať na svietenie.

1898 – V českej Prahe začala jazdiť prvá elektrická električka.

1912 – Pri havárii parníka Kichemaru zahynulo 1000 Japoncov.

1994 – V Baltskom mori sa potopil trajekt Estonia. Zahynulo 852 ľudí.

1995 – Izraelský premiér Jicchak Rabin a predseda Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) Jásir Arafat slávnostne podpísali dohodu o rozšírení palestínskej autonómie na oblasť západného brehu rieky Jordán.

Skladba dňa

1934 – Brigitte Bardot (rodená Brigitte Anne-Marie Bardot), Paríž, herečka aj speváčka. Známou sa stala už v roku 1952, vďaka hlavnej úlohe vo filme Manina, la fille sans voile. Hrala vo viac ako päťdesiatich filmoch. Bola štyrikrát vydatá, jej prvým manželom bol režisér Roger Vadim. Brigitte skúšala aj spevácku dráhu, v roku 1957 nahrala prvú LP platňu And God Created Women. Do konca 60. rokov vydala šesť albumov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM