Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Záver týždňa i roka bude najmä na západe jasný a príjemný

Pranostika na dnešný deň hovorí: Mnoho snehu na Dávida, málo vody na Jozefa (19.3). So snehom je to všelijaké, niekde ho ani niet, inde pokrýva ulice.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Záver týždňa i roka bude najmä na západe jasný a príjemný
Zdroj: TASR

Západ: Jasno až polojasno. Najvyššia denná teplota 2 až 5 st. Slabý vietor.

Stred: Jasno až polojasno. V nižších polohách ojedinele, najmä ráno a dopoludnia, hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 0 až 3 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 0 st. Slabý vietor.

Východ: Jasno až polojasno. Najvyššia denná teplota 0 až 3 st. Teplota na horách vo výške 1000 m okolo 0 st. Severný vietor do 5 m/s (20 km/h), neskôr zoslabne.

Meniny má Dávid

Mužské meno Dávid má hebrejský pôvod a v preklade znamená „miláčik“. Dávidovia sú ľahko ovplyvniteľní. Radi sa predvádzajú, túžia po ocenení a majú sklon k výstrednostiam. Dávidovia sú aj dosť nedôverčiví, preto často niekam unikajú.

Ich priateľstvo nie je trvalé, neradi sa stretávajú s tými istými ľuďmi. Majú egocentrické sklony a miestami neobjektívne názory. Ak im človek porozumie, sú nežní a prístupní. Zdravie Dávidov nesie vplyv ich totemov – koňa a pŕhľavy.

Stalo sa doma

1874 – Narodil sa v Martine právnik, spisovateľ a básnik JANKO JESENSKÝ, prvý slovenský laureát bývalého titulu národný umelec. Autor básnických zbierok Verše, Zo zajatia, Verše II., Po búrkach, Proti noci, Na zlobu dňa či Jesenný kvet. Zomrel 27.12.1945.

1890 – Cisár František Jozef slávnostne otvoril prvý pevný most cez Dunaj v Bratislave, známy pod rôznymi menami Most cisára Františka Jozefa, Štefánikov most, Most Červenej armády, Starý most. Most dlhý 458,4 m slúžil chodcom, železničnej, elektrickej a automobilovej doprave.

Stalo sa vo svete

1865 – Narodil sa v indickom Bombaji anglický spisovateľ, novinár a básnik RUDYARD KIPLING, prvý britský nositeľ Nobelovej ceny za literatúru (1907). Zomrel 18.1.1936.

1947 – V Rumunsku vyhlásili republiku, kráľ Michal I. (potomok nemeckého cisárskeho rodu Hohenzollerovcov) sa pod nátlakom rozhodol abdikovať. Spolu s rodinou opustil krajinu a odišiel do londýnskeho exilu. V súčasnosti žije vo Švajčiarsku.

Skladba dňa

1986 – Narodila sa Elena Jane „Ellie“ Gouldingová, anglická speváčka-skladateľka a multiinštrumen­talistka. Po podpísaní zmluvy s vydavateľstvom Polydor Records v roku 2009 vydala svoje prvé EP s názvom An Introduction to Ellie Goulding.

V roku 2010 vydala svoj debutový album Lights, ktorý sa umiestnil na 1. mieste v rebríčku UK Albums Chart a v Spojenom kráľovstve sa ho predalo viac ako 850-tisíc kópií.

Ilustračné foto

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM