Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Záver víkendu bude zamračený, niekde aj spŕchne

Keď na Gregora padá sneh, veľmi pomaly prichádza jaro a bude ešte mnoho snehových víchric. V nedeľu má byť polooblačno až oblačno. Teploty 4 až 9 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Záver víkendu bude zamračený, niekde aj spŕchne
Zdroj: TASR

Západ: Premenlivá oblačnosť a ojedinele prehánky, na Karpatoch aj zmiešané. K večeru bez zrážok a ubúdanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota 8 až 11 st. Severný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h), v nárazoch do 12 m/s (45 km/h).

Stred: Premenlivá, veľká oblačnosť, večer ubúdanie oblačnosti. Ojedinele prehánky, od výšky cca 700 m snehové, zrána aj nižšie. Najvyššia denná teplota 7 až 12, na Horehroní miestami okolo 5 st. Teplota vo výške 1500 m okolo –4 st. Slabý, na Gemeri a hornom Horehroní severovýchodný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Východ: Prevažne veľká, večer zmenšená oblačnosť. Ojedinele prehánky, od výšky cca 500 m snehové. Najvyššia denná teplota 6 až 10 st. Severný vietor 3 až 8, lokálne do 11 m/s (10 až 30, 40 km/h), v nárazoch miestami okolo 15 m/s (55 km/h).

Meniny má Gregor

Mužské meno Gregor je gréckeho pôvodu a v preklade znamená „ostražitý“. Gregorovia sú mimoriadne aktívni. Najlepšie sa cítia, ak práve ich tím dosiahne prvé priečky. Sú ambiciózni a avantgardní. V citovom živote sú dosť odmeraní. Správanie Gregorkov treba od detstva zmierňovať.

Bývajú úžasne životaschopní aj napriek tomu, že vedú nepravidelný život a pracujú nárazovo. Potrebujú slnko, preto radi dovolenkujú pri mori. Ovplyvňuje ich planéta Saturn. Šťastná farba Gregorov je zelená.

Stalo sa doma

1721 – Matej Bel začal v Bratislave vydávať noviny Nova Posoniensia – Bratislavské noviny, ktoré vychádzali do septembra 1722 a boli prvými novinami v Uhorsku.

1924 – V Bratislave sa zišlo zakladajúce zhromaždenie Spoločnosti slovenského vlastivedného múzea. Za jej predsedu bol zvolený architekt Dušan Jurkovič.

Stalo sa vo svete

1968 – Ostrov Maurícius v Indickom oceáne sa stal nezávislou republikou a 27. členom Britského spoločenstva národov.

1999 – Česko, Poľsko a Maďarsko sa stali členmi NATO.

Skladba dňa

1957 – Narodil sa Marlon Jackson (rodený Marlon David Jackson), Gary, Indiana, USA, spevák a tanečník, o pol druha roka starší brat slávneho Michaela Jacksona. V závere 60. rokov vytvorili piati bratia úspešnú skupinu, ktorá sa neskôr premenovala na Jacksons.

Úspešné pre nich bolo obdobie od začiatku sedemdesiatych rokov. V roku 1970 mali v hitparáde štyri skladby na prvom mieste, v januári I Want You Back, v apríli ABC, v júni The Love You Save a v októbri I'll Be There.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM