Peter Handzuš Rôzne

Reformácia je pre ECAV nielen spomienka na históriu, ale trvalý proces

Evanjelici oslávia v nedeľu pamätný deň - 31. október 1517, keď dr. Martin Luther na dvere Zámockého chrámu v nemeckom Wittenbergu pribil 95 výpovedí proti predávaniu odpustkov a neporiadkom vo vtedajšej cirkvi.

Týmto Lutherovým vystúpením sa začal proces reformácie, čiže nápravy toho, čo bolo vplyvom času a rôznych iných činiteľov narušené. Luther upozorňoval, že predávanie odpustkov zvádzalo ľudí k nesprávnemu presvedčeniu, že hriechy odpúšťa pápež za peniaze a nie Boh na základe úprimného pokánia.
V Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) deň Pamiatky reformácie neznamená len spomienku na historické udalosti, ale je to proces, ktorý sa má každodenne odohrávať v živote človeka, cirkvi aj spoločnosti. Je potrebné uvedomovať si nesprávne smerovanie, chyby a omyly a usilovať sa vrátiť k tej správnej ceste a každodenne sa vracať k Božiemu slovu, konfrontovať svoj život s Božími prikázaniami, pripomínajú evanjelickí duchovní.
V súvislosti s blížiacim sa 500. výročím vystúpenia Martina Luthera bola v roku 2007 v Lutherovom meste Wittenberg vyhlásená Lutherova dekáda – desaťročie príprav na oslavu 500. výročia reformácie. Na toto významné výročie sa pripravuje aj ECAV na Slovensku, a to tak na službách Božích, biblických hodinách, mládežníckych či iných stretnutiach, kde si veriaci prehlbujú znalosť Božieho slova.
Martin Luther prerušil štúdium práva a stal sa augustiánskym mníchom. Neskôr vyštudoval teológiu, stal sa profesorom a kazateľom na univerzite vo Wittenbergu, bol promovaný za doktora teológie. Bol však nielen teológ, kazateľ, reformátor, ale aj spisovateľ, prekladateľ Biblie do nemčiny a zakladateľ nemeckého spisovného jazyka. Napísal vyše 100 kníh a bol tiež básnikom, skladateľom a muzikantom, položil základ umeleckej evanjelickej cirkevnej hudby. Bol takisto dobrým manželom a otcom – s Katarínou von Bora mali šesť detí.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM