Martin Sýkora Rôzne

Rehabilitačné stredisko pre zrakovo postihnutých funguje 40 rokov

Zariadenie, ktoré pozná celé Slovensko. Už 4 desaťročia funguje v Levoči Rehabilitačné stredisko pre zrakovo postihnutých (RSZP), ktoré navštívili tisíce ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Rehabilitačné stredisko pre zrakovo postihnutých funguje 40 rokov
Zdroj: TASR

Rehabilitačné stredisko pre zrakovo postihnutých (RSZP) v Levoči je jedinou inštitúciou svojho druhu na Slovensku, ktorá poskytuje vzdelávanie a prípravu pre trh práce ľudí vo veku od 18 do 60 rokov. „Bolo zriadené Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny za účelom komplexnej základnej pracovnej rehabilitácie a rekvalifikácie. Význam tejto udalosti je veľký, najmä ak si uvedomíme, že pred rokom 1977 u nás nebolo podobnej inštitúcie. Zrakovo postihnutí boli ponechávaní svojmu osudu bez možnosti adaptácie na zmenu životných podmienok a bez prípravy na opätovné získanie samostatnosti, nezávislosti a príležitostí pre pracovné a spoločenské uplatnenie,“ uviedla Brigita Albertová z RSZP.

Celý komplex vzdelávania

K zásadným zmenám došlo 1. septembra 1977, kedy začalo svoju činnosť RSZP a vytvorilo podmienky na komplexnú adaptáciu týchto ľudí po strate zraku. Počas 40-ročnej existencie podľa Albertovej dôsledne a zodpovedne plnilo svoje poslanie. „Dosiahlo významné úspechy nielen v oblasti praktickej realizácie rehabilitácie a rekvalifikácie týchto ľudí, ale aj pri tvorbe učebných textov, pomôcok a metodických postupov, ktoré boli v priebehu rokov overené praxou a nadobudli všeobecný charakter. Viaceré z týchto prác boli publikované a sú súčasťou študijnej tzv. tyflopedickej literatúry,“ upozornila Albertová.

RSZP v Levoči 10/2017
5
Galéria
Zdroj: TASR

Pridali sa aj neštátne organizácie

Pedagogickí pracovníci tejto inštitúcie sa vo svojej práci opierali o spoluprácu s poprednými tyflopedagógmi Československej republiky na čele s Jánom Jesenským. Pri formovaní vlastnej koncepcie čerpali bohaté skúsenosti aj od zahraničných odborníkov. Veľkú starostlivosť venovali aj modernizácii materiálno-technického vybavenia. Postupne sa uplatňujú elektronické učebné a kompenzačné pomôcky s hmatovým a zvukovým výstupom, ktoré nevidiacim a slabozrakým poskytujú možnosť prijímať a spracovať najrôznejšie informácie. „Tak vytvárajú dobré podmienky pre rozvoj ich vzdelanosti a integrácie,“ dodala Albertová s tým, že efektívnosť využitia RSZP je priamo závislá od propagácie jeho poslania. Tejto činnosti sa intenzívne venuje skupina pracovníkov v úzkej spolupráci s masovokomuni­kačnými prostriedkami, Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska, oftalmológmi, úradmi práce, lyžiarskym klubom nevidiacich a slabozrakých i prostredníctvom početných exkurzií škôl, občianskych združení a dobročinných organizácií.

V súčasnosti v Levoči pripravujú pre dospelých zrakovo ťažko postihnutých kurzy základnej sociálnej rehabilitácie, športového maséra, tiež v oblasti informačných technológií a zdokonaliť sa môžu aj v odboroch kartonážnik, košikár, či v informačno-administratívnych službách. „Nesporný význam činnosti RSZP spočíva v opätovnom nadobudnutí samostatnosti v každodennom praktickom živote. Toto vytvára predpoklady pre plnohodnotný život a rovnocennosť zrakovo postihnutých,“ uzatvára Albertová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM