Peter Handzuš Správy

Rekonštrukcia Domu služieb v Starom Smokovci sa blíži úspešne ku koncu

V Starom Smokovci finišujú v súčasnosti s rekonštrukciou Domu služieb, ktorý bol vybudovaný koncom 60. rokov minulého storočia. Oprava pripomínala ťažký pôrod.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia Domu služieb v Starom Smokovci sa blíži úspešne ku koncu
Zdroj: poprad.dnes24.sk

Investora hľadali dlhé roky

Dlhé roky bol Dom služieb pre zlý technický stav nevyužívaný a zatvorený, o jeho obnove mesto rozhodlo v roku 2008. „Neboli sme vtedy v takej finančnej kondícii, aby bolo možné realizovať rekonštrukciu objektu formou úveru. Na základe toho sme vyhlásili deväť obchodných verejných súťaží na investora, ktorý by zabezpečil rekonštrukciu. Dlho sa nám nedarilo nájsť ho, podarilo sa to, až keď mesto v roku 2014 zabezpečilo financovanie projektovej dokumentácie,“ uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii primátor Ján Mokoš s tým, že výber investora trval radnici šesť rokov. Do vyhlásenej obchodnej verejnej súťaže sa vo februári 2014 prihlásila jediná spoločnosť IL Melone, s.r.o., Bratislava, ktorá podmienky súťaže spĺňala. Mestské zastupiteľstvo tak o niekoľko mesiacov neskôr schválilo zmluvu o rekonštrukcii, nadstavbe a prevode časti vlastníctva objektu Domu služieb. Celá rekonštrukcia mala byť ukončená do 18 mesiacov od začiatku výstavby.

„Počas prác sa však zistil veľmi zlý technický stav budovy a pre narušenú statiku bolo v dôsledku nepriaznivých poveternostných podmienok nutné pristúpiť k zbúraniu časti budovy. To predĺžilo samotné práce,“ zdôvodnil dlhšie trvanie prác šéf investičného oddelenia Mestského úradu vo Vysokých Tatrách Jozef Gál.

Zdroj: TASR

Kolaudácia o niekoľko dní

Mesto predpokladá, že do konca tohto mesiaca bude disponovať kolaudačným rozhodnutím a následne bude môcť budovu opäť po rokoch využívať. Primátor dodal, že vo vlastníctve mesta ostalo 13 nebytových priestorov, tri nájomné garsónky pre ľudí v núdzi a ďalšie spoločné priestory v suteréne a na prvom nadzemnom podlaží o celkovej výmere takmer 1800 metrov štvorcových. „Ďalšie byty a apartmány nachádzajúce sa na viac ako dvoch poschodiach, ktoré sa v Dome služieb nachádzajú, si môžu odkúpiť súkromní záujemcovia. Podľa našich informácií je už 80 percent týchto bytových priestorov predaných,“ dodal riaditeľ mestskej spoločnosti Tatry Teplo, s.r.o., Jozef Kručay. Práve táto firma bude po kolaudácii správcom budovy. Predpokladané náklady na vykurovanie a teplú vodu tam budú podľa neho na úrovni 54 000 eur ročne.

Dom služieb Starý Smokovec 06/2018
3
Galéria
Zdroj: poprad.dnes24.sk

Bývanie a služby

V súčasnosti už je jasné, že v nových nebytových priestoroch bude okrem bytov a apartmánov aj ľudová jedáleň, vinotéka, lekáreň, pizzéria, cukráreň, tiež predajne kvetov a suvenírov, kozmetický salón a v dvoch miestnostiach denný stacionár. Celkové náklady na rekonštrukciu budovy, ktorá bola zatvorená od roku 2008, sa vyšplhali na približne 4,5 milióna eur. Spoluúčasť mesta vo forme projektovej dokumentácie a stavebného dozoru bola podľa primátora na úrovni 210 000 eur. „Budova je pritom po rekonštrukcii o zhruba 1,5 metra nižšia ako pred obnovou, zaujímavosťou však je, že poschodí je tam viac,“ uzatvoril Mokoš.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM