Peter Handzuš Kultúra

Rekordné Tatranské kultúrne leto: Programy videlo 13 400 divákov

Už po ôsmykrát sa uskutočnil seriál kultúrnych a spoločenských podujatí pod názvom Tatranské kultúrne leto 2013. Počas dva a pol mesiaca si diváci mohli pozrieť až tridsaťtri programov, v ktorých sa predstavilo 350 účinkujúcich zo šiestich európskych krajín.

Ilustračný obrázok k článku Rekordné Tatranské kultúrne leto: Programy videlo 13 400 divákov
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Nárast počtu návštevníkov vo Vysokých Tatrách sa odrazil aj na štatistických údajoch. „Všetky naše podujatia vzhliadlo vyše 13 400 divákov, čo znamená, že priemerne videlo jeden program 406 divákov. Musím povedať, že sa nám toto leto podarilo prekonať všetky doterajšie rekordy. Zásluhu na tom má viacero faktorov. V prvom rade je to počasie, ktoré s výnimkou jedného víkendu bolo mimoriadne priaznivé. Určite je to aj zvýšenou návštevnosťou, ale dôležitú úlohu zohral aj partnerský vstup oblastnej organizácie cestovného ruchu Vysoké Tatry a spoločnosti TMR v podobe masívnej celoslovenskej mediálnej kampane pri otvorení sezóny a TKL,“ netajil spokojnosť Ján Bendík, vedúci oddelenia kultúry a športu mesta Vysoké Tatry.

Na juniáles prišlo 6000 divákov

Najväčšej sledovanosti sa tešil Tatranský juniáles, ktorý do Tatranskej Lomnice prilákal až šesť tisíc divákov, Otvárací dvojkoncert TKL v Starom Smokovci vzhliadlo sedemsto a koncert Ľudovej hudby Bystrianka, v tej istej časti mesta videlo 550 divákov.

Najviac, až po jedenásť programov bolo realizovaných v centrálnych častiach mesta Vysoké Tatry – v Tatranskej Lomnici a Starom Smokovci. Na svoje si však prišli aj v Novom Smokovci, kde boli štyri a v Hornom Smokovci, kde sa uskutočnili tri produkcie. Po jednom programe sa ušlo aj obyvateľom a návštevníkom Dolného Smokovca, Podbanského či Tatranských Zrubov.

Program bol aj na Kriváni

„Za perličku tohto leta považujem vystúpenie Folklórneho súboru JAVORNÍK, ktoré sa uskutočnilo na Kriváni vo výške 2 495 metrov nad morom. Pamätníci tohto výstupu hovoria, že za ostatných 40 rokov sa nič podobné ešte na vrchole Kriváňa neudialo,“ prezrádza Bendík.

Neodmysliteľne k TKL patria aj festivaly. V úvode leta to bol V. ročník medzinárodného festivalu mládežníckych symfonických orchestrov a speváckych zborov EURORCHESTRIES SLOVAKIA a na prelome júla a augusta X. ročník divadelného festivalu STRETNUTIA.

Tatranci sa rozhodli pre rôzne žánre

Dramaturgia TKL ponúkla rekordných 15 rôznych žánrov umenia. Na tatranských pódiách sa prezentovalo belcanto, moderný tanec, jazz, divadlo, rocková hudba, country. pop, retro i trampská hudba, folk-rock, alternatíva, folklór, zborový spev, symfonická i komorná hudba.

Dominovalo divadlo (9 predstavení), nasledovala rocková hudba (5 koncertov) a folklór (4 vystúpenia). „Počty divákov nás utvrdili v tom, že je potrebné zachovať žánrovú pestrosť a priniesť aj kvalitné programy. Návštevníci Tatier očakávajú, že okrem športu a turistiky sa im počas dovolenky dostane aj kultúrneho vyžitia,“ dodal šéf tatranskej kultúry na záver. (ija, ben)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM