Martin Sýkora Rôzne

Rescue Lesnica: Pripomenie záchranárov, ktorí zahynuli pri pádoch vrtuľníkov

V Ždiari si v od 7. do 9. septembra pripomenú záchranárov, ktorí zahynuli pri pádoch vrtuľníkov v Slovenskom raji a pri obci Strelníky v Banskobystrickom okrese.

Ilustračný obrázok k článku Rescue Lesnica: Pripomenie záchranárov, ktorí zahynuli pri pádoch vrtuľníkov
Zdroj: Dnes24.sk

Stane sa tak počas 15. ročníka pretekov posádok rýchlej zdravotnej pomoci s medzinárodnou účasťou Rescue Lesnica – Memoriál Mareka Rigdu a posádky OM-ATB.

Na kolegov a kamarátov nezabudli

Záchranársky vrtuľník spoločnosti Air-Transport Europe sa zrútil v Slovenskom raji 17. júla 2015 podvečer. O život prišla štvorčlenná posádka, ktorú tvorili lekár Marek Rigda, pilot vrtuľníka Ľubomír Majerčák, letecký záchranár Martin Svitana a náčelník Horskej záchrannej služby v Slovenskom raji Dušan Leskovjanský. Ako informoval Michal Weinciller z občianskeho združenia Záchrana, 7. septembra 2016 sa tragédia zopakovala. „V nočných hodinách pri páde vrtuľníka zahynula celá posádka popradských leteckých záchranárov aj s pacientom. Vo vrtuľníku bola lekárka Patrícia Krajňáková, pilot Ján Rušin a záchranár František Bartoš. Boli to naši kolegovia, ale najmä dobrí kamaráti, ktorých sme tu, pod Tatrami, poznali,“ povedal Weinciller.

„Lekári Marek Rigda a Paťa Krajňáková boli zároveň spoluorganizátormi podujatia Rescue Lesnica. Svojou zanietenosťou, dôslednosťou, odhodlaním a ľudským prístupom nám pomáhali pri odovzdávaní vedomostí a skúseností mladším kolegom nielen na tejto súťaži, ale aj v teréne pri zásahoch, kde sme sa spoločne stretávali,“ priblížil Weinciller. Memoriál Mareka Rigdu a posádky OM-ATB o Pohár Patrície Krajňákovej má byť podľa neho spomienkou na záchranárov, ktorí pri záchrane ľudského života obetovali svoj vlastný život.

Záchranári záchranárom

Rescue Lesnica je jedna z najstarších súťaží určených pre zdravotníckych záchranárov. Organizátori uviedli, že je výnimočná v tom, že sa nesie v duchu záchranári záchranárom.

„Je v nej cítiť, ako staršia generácia záchranárov učí a vychováva mladšiu generáciu,“ vysvetlil Weinciller.

Tento ročník bude zároveň Majstrovstvami Slovenska v kardiopulmonálnej resuscitácii. Jej víťazi získajú Cenu Patrície Krajňákovej. Súčasťou podujatia bude aj nočný beh Memorial Night Run. Vlani sa zúčastnilo 36 posádok zo Slovenska a Českej republiky.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM