Reštaurácia servírovala MEDVEĎA: Je možné také mäso ponúkať? TOTO hovorí záver kontroly
Koncom minulého roka zaradili v kolibe v Tatranskej Štrbe počas dušičkového víkendu do dennej ponuky jedlá z medvedieho mäsa. V ponuke boli medvedí guľáš či nátierka z medvedích oškvarkov. Bolo to v poriadku? Teraz sú známe závery kontroly.
Obchodovať s mäsom chráneného živočícha bez špeciálnej výnimky nie je možné. Aj preto netradičná ponuka na tanieri zarezonovala. Prišiel na to zákazník, ktorému sa nepozdávalo medvedie menu. V Tatranskom národnom parku (TANAP) vtedy tvrdili, že o tom nič nevedia.
Podľa informácií televízie Markíza, ktorá na tento prípad upozornila, inšpektori ukončili vyšetrovanie. A záver? Nasledovať bude správne konanie o konkrétnej výške pokuty pre poľovníkov aj reštauráciu, pretože takéto podávanie jedla nebolo v poriadku.
„Bohužiaľ, dopustili sa istej administratívnej chyby. Ak chcete mäso z medveďa predávať, je to možné. Ale musíte si vyžiadať súhlas z ministerstva,“ potvrdil pre Markízu štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa. Reštaurácia ho však nemala.
Slovenská inšpekcia životného prostredia vyšetrovanie ukončila s jednoznačným výsledkom. Uvádza, že užívateľ poľovného revíru v obci Pribylina predal 60 kíl mäsa z medveďa hnedého reštaurácii v Tatranskej Štrbe.
„Predaj a kúpa mäsa z tohto cicavca sú zakázané príslušným nariadením Európskej únie. SIŽP začne správne konanie vo veci uloženia pokuty, voči obom subjektom – užívateľovi poľovného revíru, ktorý mäso predal, aj reštaurácii, ktorá ho kúpila a následne ponúkala na konzumáciu,“ konštatovala v stanovisku SIŽP.
Ich záver však nezdieľa samotná reštaurácia. „Využijeme všetky právne prostriedky, ktoré máme k dispozícii, aby sme preukázali, že závery nie sú správne,“ uviedla.