Aktualizované Správy

Riaditeľ Letiska Poprad končí: Dujava odstúpil po kritike zamestnancov

Odstúpiť sa rozhodol po tom, ako 50 zamestnancov letiska podalo hromadnú výpoveď. Ich jedinou požiadavkou v otvorenom liste, ktorý zaslali v polovici júla ministrovi, bolo, aby odvolal riaditeľa letiska.

Ilustračný obrázok k článku Riaditeľ Letiska Poprad končí: Dujava odstúpil po kritike zamestnancov
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

Peter Dujava po kritike zamestnancov odstúpil z pozície riaditeľa Letiska Poprad-Tatry. Oznámil to vo štvrtok médiám prostredníctvom mailu s tým, že svoju rezignáciu odovzdal v stredu (27. 7.) ministrovi dopravy a výstavby Andrejovi Doležalovi (nominant Sme rodina).

Odstúpil po kritike

„Vzhľadom k tomu, že mi záleží na bezproblémovom a neobmedzenom chode prevádzky letiska, čo som potvrdil aj ekonomickými výsledkami a súčasnou kondíciou spoločnosti, prijal som osobné rozhodnutie súvisiace so vzdaním sa funkcie predsedu predstavenstva akciovej spoločnosti Letisko Poprad-Tatry,“ uviedol Dujava, ktorý bol na svojom poste od roku 2020. Ako ďalej uviedol, za svojou prácou a výsledkami si stojí a tvrdí, že primárnu úlohu, ktorú od hlavného akcionára dostal, naplnil.

Dujava sa rozhodol odstúpiť po tom, ako 50 zamestnancov letiska podalo hromadnú výpoveď. Ich jedinou požiadavkou v otvorenom liste, ktorý zaslali v polovici júla ministrovi, bolo, aby odvolal riaditeľa letiska. Obviňovali ho zo šikany a mali viacero výhrad k jeho vedeniu spoločnosti.

Do Popradu vo štvrtok prišla aj štátna tajomníčka rezortu dopravy Katarína Bruncková, ktorá sa v dopoludňajších hodinách stretáva s primátorom Popradu Antonom Dankom aj so zástupcami odborov popradského letiska.

Čo na to ministerstvo?

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR ako majoritný akcionár spoločnosti Letisko Poprad-Tatry akceptuje a rešpektuje rozhodnutie Petra Dujavu vzdať sa funkcie šéfa popradského letiska. Rezort v najbližších dňoch podnikne všetky potrebné právne kroky, ktoré budú viesť k stabilizácii situácie na letisku. TASR o tom vo štvrtok informoval riaditeľ odboru komunikácie MDV SR Ivan Rudolf.

V súčinnosti s ostatnými dvoma akcionármi mestom Poprad, mestom Vysoké Tatry a dozornou radou bude ministerstvo postupovať v zmysle zákonných postupov a lehôt k doriešeniu danej situácie, pričom tento proces sa odhaduje na približne 35 až 40 dní.

„Dnes sme o našich krokoch informovali zamestnancov letiska a dohodli sme sa, že stiahnu späť svoje výpovede. Ubezpečujeme všetkých cestujúcich aj partnerov letiska, že momentálne dianie nijako neovplyvní jeho chod, odbavovanie dovolenkových, pravidelných či nepravidelných letov,“ zdôraznila štátna tajomníčka rezortu dopravy Katarína Bruncková.

„Musíme rešpektovať pri ukončení jeho pracovného pomeru, ako aj pôsobenia člena predstavenstva všetky zákonné lehoty. Budeme požadovať zvolanie mimoriadnej dozornej rady, ktorá zvolá mimoriadne valné zhromaždenie, ktoré sa nebude môcť konať skôr ako 30 dní, odkedy ho zvolajú,“ objasnila štátna tajomníčka rezortu dopravy Katarína Bruncková. Zároveň potvrdila, že ešte predtým, ako Dujava ohlásil svoju rezignáciu, rezort bol pripravený ho z funkcie odvolať, aby personálne stabilizoval letisko.*** „V čase sezóny bolo pre nás alarmujúce mať na stole 50 výpovedí od zamestnancov,“*** skonštatovala štátna tajomníčka.

Na valnom zhromaždení bude menované nové vedenie spoločnosti, o čom bude rezort včas informovať, zatiaľ je podľa Brunckovej predčasné hovoriť o akýchkoľvek menách. Rezort však bude hľadať krízového manažéra, ktorý bude viesť letisko do času riadneho výberového konania.

Stiahnu výpovede?

Predseda miestnej odborovej organizácie Michal Pavela potvrdil, že zamestnanci svoje výpovede stiahnu, až keď dôjde aj k oficiálnemu odchodu riaditeľa. „Sme radi, že to takto dopadlo, veríme, že to, čo nám sľúbili, aj splnia. Naši zamestnanci sú profesionáli, akékoľvek nedorozumenia idú bokom, aby bola dodržaná bezpečnosť a zachované odletové časy. Všetko chceme dotiahnuť dokonca tak, aby letisko neutrpelo,“ upozornil.

Predsedníčka Integrovaného odborového zväzu Marta Brodzianska dodala, že letiská nie sú len o číslach, ale aj o ľuďoch, odmietla akékoľvek tvrdenia, že pracovníci nepracovali naplno a neboli schopní prispôsobiť sa novým podmienkam. „Svoje povinnosti si plnia a budú si plniť aj naďalej. Našou podmienkou je v jeden deň stiahnutie všetkých výpovedí, neexistuje, že by sme cúvli a bude nejaká selekcia,“ zdôraznila s tým, že dôležitý je sociálny dialóg, a ocenila prístup ministerstva aj zamestnancov k vzniknutej situácii.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM