Správy

Riaditeľ popradskej nemocnice otvorene: Situácia je kritická, zdravotníci sú na pokraji síl

Situácia v popradskej nemocnici je kritická. Osobne sa o tom boli presvedčiť aj premiér Heger a minister Lengvarský.

Ilustračný obrázok k článku Riaditeľ popradskej nemocnice otvorene: Situácia je kritická, zdravotníci sú na pokraji síl
7
Galéria
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Situácia v popradskej nemocnici je kritická. Povedal to jej riaditeľ Jozef Tekáč počas návštevy premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) a ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), ktorí vyjadrili podporu zdravotníckemu personálu. Na preplnené nemocnice podľa nich doplácajú všetci pacienti. Zopakovali, že jediným riešením je očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

Na hranici kapacít

Podľa Tekáča je popradská nemocnica na horných hraniciach svojich kapacít. „Všetci sú už z toho vyčerpaní a hlavne frustrovaní, že u nás končia pacienti, ktorú tu končiť nemuseli, ak by sa dali zaočkovať. Nemôžeme prevádzkovať biomedicínu pre to, lebo všetci špecialisti boli presunutí na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti o pacientov na covidových oddeleniach. Biela medicína je u nás absolútne zastavená,“ povedal.

Ako uviedol premiér, zaočkovaní urobili všetko správne, no v súčasnosti nemajú prístup ku klasickej medicíne. „Odkladajú už aj odložené operácie, je to veľmi, veľmi alarmujúce,“ skonštatoval s tým, že obsadenosť lôžok v tejto nemocnici je aktuálne na úrovni 94 percent. Z 12 operačných sál fungujú tri a oddelenie ortopédie, ako aj urológie je nefunkčné. Pripomenul, že kým v druhej vlne pandémie bola úmrtnosť pacientov na umelej pľúcnej ventilácii (UPV) 40 percent, v súčasnosti dosahuje okolo 80 percent. V piatok (19. 11.) bolo podľa rezortu zdravotníctva spomedzi všetkých pacientov na UPV nezaočkovaných 88,6 percenta. „Vakcinácia je veľkou ochranou,“ dodal.

Výzva opozícii

Očkovanie považuje za jediné východisko z krízy aj Lengvarský, ktorí opäť vyzval doposiaľ nezaočkovaných občanov, aby tak urobili čím skôr. „Nech svojou vakcináciou ochránia samých seba, nás všetkých, ale hlavne v súčasnej dobe náš zdravotnícky systém, ktorý slúži všetkým. Pandémia nezaočkovaných likviduje zdravotnú starostlivosť všetkých obyvateľov Slovenska,“ povedal s tým, že podobná situácia ako v popradskej nemocnici je vo viacerých zdravotníckych zariadeniach na Slovensku.

Heger reagoval aj na to, že najhoršia situácia v súvislosti s ochorením COVID-19 na svete je práve na Slovensku. Podľa jeho slov ho to neprekvapuje a ide o dôsledok nedodržiavania opatrení. COVID automat bol podľa neho nastavený dobre. „Určite to nie je rebríček, v ktorom by sme chceli viesť dlhodobo. Musíme dôsledne dodržiavať pravidlá, inak sa bude situácia len zhoršovať,“ skonštatoval. Zároveň vyzval opozíciu, aby nebojovala proti vláde, ale vstúpila s ňou do zápasu proti pandémii.

Zdroj: TASR/Michal Svítok

Pandémia na Slovensku i vo svete

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM