Peter Handzuš Rôzne

Riaditeľa DSS v Batizovciach poslanci PSK odvolali z funkcie

Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) odvolali dnes z funkcie riaditeľa Domova sociálnych služieb (DSS) v Batizovciach Patrika Františku. Na základe prijatého uznesenia, riaditeľ vo funkcii končí 22. júna. Dôvodom má byť zneužívanie služobné

Predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík konštatoval, že na Úrad PSK prišiel anonymný list, ktorý upozorňoval, že riaditeľ vypomáha v obchode svojej manželky a využíva pri tom služobné auto.

Ďalší anonym sa týkal skutočnosti, že riaditeľ sa nechal so svojou rodinou doviesť domov z bratislavského letiska po návrate z dovolenky služobnou dodávkou. To mali potvrdiť aj priložené fotografie. Následne bola v zariadení vykonaná kontrola.

Riaditeľ v stanovisku uvádzal, že zo súkromnej firmy odvážal kartónový odpad, na čo mal vypracovanú dohodu a podľa neho to šetrilo náklady na servis internetu a rovnako výdavky na toaletné potreby, ktoré získavali výmenou.

V prípade cesty dodávky do Bratislavy, podľa Františku, nešlo o čiernu jazdu, nakoľko vodič viezol na ministerstvo materiály ohľadom prípravy nove sociálnej legislatívy.

Už v písomnom vyjadrení priznal, že sa služobným autom z Bratislavy zviezol aj s rodinou. Uznal, že to bola chyba a preto sa rozhodol venovať 300 eur na nákup elektroniky pre potreby klientov DSS, ktorí sa zúčastnia na Letnej olympiáde v Aténach.

Chudík má pochybnosti o tom, že táto zmluva bola vyhotovená ešte predtým, ako sa uskutočnila kontrola v DSS, nakoľko nebola zaevidovaná v pošte. Predseda PSK nespochybnil výsledky, ktoré tento riaditeľ v zariadení dosiahol, ale jeho konanie i následný postoj, Chudíka nepresvedčili o tom, že by mal vec riešiť inak ako návrhom na odvolanie.

Odvolaný riaditeľ sa dnes zúčastnil na rokovaní zastupiteľstva a po hlasovaní pre médiá povedal, že rozhodnutie o odvolaní plne rešpektuje. Dodal, že v DSS pracuje od roku 2002 a vo funkcii riaditeľa bol štyri roky.

Podporu riaditeľovi dnes prišli vyjadriť aj zástupcovia zamestnancov DSS. Tí vedeniu PSK adresovali list, v ktorom sa svojho šéfa zastali a poukázali na jeho prínos zariadeniu. Podľa vedúcej ekonomiky DSS Anny Nemcovej sa z 93 zamestnancov pod list podpísalo 84. Myslí si, že proti riaditeľovi konal nieto cielene.

Nemcová pripustila, že riaditeľ urobil chybu, ale pre DSS urobil veľa dobrého a preto ju mrzí rozhodnutie poslancov. Dodala, že odvolanie je podľa nej tvrdý postih.

Za odvolanie riaditeľa dnes zahlasovalo 34 poslancov, jeden bol proti a 20 sa zdržali.

„Pán riaditeľ zajtra vo funkcii končí. Zariadenie pravdepodobne bude zatiaľ viesť jeho zástupca s tým, že vypíšeme výberové konanie a 23. augusta to budeme na zastupiteľstve riešiť,“ uzavrel Chudík.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM