Martin Sýkora Správy

Riziko je všade: Vo Vysokých Tatrách veľké lavínové nebezpečenstvo

Vo Vysokých Tatrách je dnes (20.4.) veľké lavínové nebezpečenstvo. Hovorí o tom štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice! Výlet do hôr radšej odložte.

Ilustračný obrázok k článku Riziko je všade: Vo Vysokých Tatrách veľké lavínové nebezpečenstvo
Zdroj: Dnes24.sk

V Západných a Nízkych Tatrách, ako aj v Malej Fatre, je zvýšená hrozba lavínových zosuvov, tretí stupeň a vo Veľkej Fatre mierna, teda druhý stupeň.

„Za posledných 24 hodín napadlo v najvyšších polohách do 45 centimetrov nového prachového snehu. Za poslednú periódu miestami až 90 centimetrov snehu, ktorý je nedostatočne previazaný so starým podkladom. Na väčšine strmých svahov je už pri malom dodatočnom zaťažení uvoľnenie lavín pravdepodobné,“ upozornil Marek Biskupič, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

„Lavínoví špecialisti očakávajú výskyt stredne veľkých spontánnych prachových lavín, ktoré môžu zasiahnuť aj dná dolín. V pohoriach sú krajne nepriaznivé podmienky a Horská záchranná služba pohyb vo vysokohorskom teréne neodporúča,“ doplnil Biskupič.

Ráno bolo na horách zamračené, hmlisto a snežilo. Na hrebeňoch prevládal prudký vietor severných smerov do 15, v nárazoch do 25 metrov za sekundu. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus 13 do mínus dvoch stupňov Celzia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM