Peter Handzuš Iné športy

Rodeo v Mengusovciach nesklamalo: Kvalitu potvrdilo množstvo jazdcov a koní

Pod Tatrami si v sobotu 6. augusta zmerali sily kovboji so svojimi tátošmi počas tradičného Mengusovského rodea.

Ilustračný obrázok k článku Rodeo v Mengusovciach nesklamalo: Kvalitu potvrdilo množstvo jazdcov a koní
Foto: Peter Handzuš

Na 19. ročník rodea v Mengusovciach prišlo viac ako päťdesiat súťažných dvojíc predviesť, ako vedia narábať s lasom, či ako rýchlo jazdia pomedzi barely a slalomové bránky. „Som veľmi spokojný s účasťou jazdcov, niektorí prišli aj z Českej republiky. Terén je perfektne upravený, súťaže kvalitné a prišli aj diváci, ktorí sa tu bavia, to je pre nás najväčšia odmena,“ povedal spokojný starosta Mengusoviec Ján Šoltis.

Podľa starostu je to ale poriadna drina zorganizovať rodeo v obci, ako je tá ich, len za pomoci pár nadšencov. „Tých ľudí okolo koní ubúda. Pribúdajú nové zákony, ktoré treba dodržiavať a je stále náročnejšie takýto pretek zorganizovať,“ posťažoval sa Ján Šoltis.

Spomínajú na Jána Galla

Mengusovské rodeo je spojené s menom Jána Galla, ktorý zasvätil svoj život koňom a láske k horám. „Keď končili roľnícke družstvá, vzal si kone pod svoj patronát a sám sa o ne staral. Vychoval niekoľko naozaj dobrých jazdcov a tí pokračujú s touto náročnou prácou pod Tatrami ďalej. Janko už medzi nami nie je a aspoň takto sa mu chceme poďakovať za to, čo pre nás urobil,“ dodal mengusovský starosta.

Na Jána Galla spomína aj riaditeľ pretekov Miroslav Javorek: „Som asi prvý žiak Janka Galla a on vlastne vychoval všetkých jazdcov z Mengusoviec, ktorí sa zapájajú do organizovnia rodea v súčasnosti,“ prezradil.

Súťažili aj za totality

S koňmi sa v Mengusovciach pracuje už veľmi dlho. Za totality sa „americké“ súťaže s koňmi organizovať nemohli, preto sa to muselo kombinovať s turistikou na koni a popri tom sa v programe sem tam objavilo aj niečo z rodea. „Nemohli sme usporiadať súťaže s dobytkom, ale tie rýchlostné disciplíny sme tam vedeli zakryť,“ spomína na začiatky rodea pod Tatrami Miroslav Javorek.

Oficiálne sa s rodeom na Slovensku mohlo začať až po roku 1989. Neoficiálne sa prvé preteky v Mengusovciach konali už v roku 1985.

Všetko dnes záleží na financiách

Ak deti nemajú rodičov, ktorí si môžu dovoliť kúpiť koňa, sú závislí na kluboch, ktoré im za drobné práce okolo maštale dovolia jazdiť na koňoch. Jazdecké kluby v súčasnosti ale ledva prežívajú a tak jazdu na koni ponúkajú skôr komerčne. Kým sa koňom venovali družstvá, dalo sa na nich jazdiť zadarmo, občas sa s nimi dalo aj zarobiť a používali sa aj na prácu. Pre mladých je jazdenie na koni drahým koníčkom, preto sa už tomuto športu nevenuje toľko mladých, ako kedysi. A ak nie je členská základňa, ťažko potom organizovať rôzne preteky. Napriek nelichotivej situácii Mengusovčania veria, že sa rodeo do Mengusoviec vráti aj na budúci rok.

Oficiálne výsledky súťažných disciplín Mengusovského ro­dea

Mengusovské rodeo 2016
100
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Mengusovské rodeo 2016
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM