Monika Vengrínová Rôzne

Rok 2015 na Kežmarskom hrade: Toto všetko je pripravené pre návštevníkov

Na Kežmarskom hrade čaká v tomto roku návštevníkov množstvo podujatí i nových expozícií a výstav. Nebudú chýbať osvedčené akcie. Rozšíri sa i o obľúbená expozícia automobilových veteránov.

Ilustračný obrázok k článku Rok 2015 na Kežmarskom hrade: Toto všetko je pripravené pre návštevníkov
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Kežmarské múzeum pripravilo na tento rok viacero podujatí. Ako prvé sa na hrade uskutočnia v mesiacoch marec až apríl Veľkonočné tvorivé dielne pre žiakov základných škôl. „Vďaka nim sa mládež oboznámi so zvykmi a obyčajami našich predkov,“ uviedla riaditeľka múzea Erika Cintuľová. V máji sa chystá otvorenie letnej turistickej sezóny spojené s bohatým kultúrnym programom a so sprístupnením reinštalovanej expozície Cechy a remeslá.

Pre veľký úspech aj Noc na hrade

„Rozhodli sme sa po skončení digitalizácie našich zbierok v minulom roku nainštalovať v expozícii zbierky, ktoré boli reštaurované, zakonzervované, ale zároveň aj nové zbierky, ktoré sme získali do nášho fondu. Tohto roku začíname práve expozíciou cechy a remeslá. Budú tam naozaj veľmi zaujímavé zbierkové predmety, napríklad krajčírska pec, ktorá je na Slovensku raritou, používala sa na uskladnenie a prípravu žehličiek,“ zdôraznila Cintuľová. Zároveň chcú urobiť menšie úpravy aj v expozícii automobilových veteránov, kde by malo pribudnúť premietanie dobových filmov i nové exponáty. Okrem toho múzeum pripravuje expozíciu archeológie, ktorá by mala byť hotová na budúci rok a jej súčasťou bude prehľad stavebných úprav hradu i archeologické nálezy.

Počas mája sa pre veľký úspech rozhodli zorganizovať aj podujatie Noc na hrade. „Návštevníci nášho hradu sa aj tento rok môžu tešiť na rozprávkový príbeh, vďaka prekrásnym scénkam, nádhernej výprave a nezabudnuteľnými hereckým výkonom divadla exTeatro v Ľubici. Rozprávky na hrade budeme hrať v máji a júni, divadelné predstavenia zase v júli aj počas festivalu Európske ľudové remeslo,“ doplnila Cintuľová. V auguste si prídu na svoje milovníci astronómie, kedy si budú môcť vychutnať atmosféru večerného hradu a tajuplnej nočnej oblohy. Pripravený je aj Halloween a na záver roka vianočné tvorivé dielne.

Zaujímavé výstavy

Múzeum však pripravilo na rok 2015 aj niekoľko výstav. Aktuálne je to výstava venovaná 100. výročiu vypuknutia 1. svetovej vojny a pozostáva zo zbierkového fondu múzea a ekranického materiálu súkromného zberateľa Andreja Janovského. „Vo februári to bude výstava Salón kežmarských výtvarníkov, v marci a apríli zase vzdáme hold profesorovi Alfrédovi Groszovi pri príležitosti 130. výročia jeho narodenia. Pôjde o výnimočnú a doposiaľ nikde neprezentovanú fotografickú tvorbu tohto významného pedagóga, milovníka Tatier, národovca a etnografa,“ upozornila Cintuľová.

V máji bude na hrade výstava výtvarnej tvorby žiakov Základnej umeleckej školy v Kežmarku, počas dvoch letných prázdninových mesiacov uvidia návštevníci výstavu Sviatok kultúry a vzájomnosti. „Každoročné podujatie s medzinárodnou účasťou je venované kultúrnemu dedičstvu karpatských Nemcov, kedy je sprístupnená aj tematická výstava venovaná práve im,“ objasnila riaditeľka Kežmarského múzea. Po prázdninách bude sprístupnená ďalšia výstava pod názvom Tradičný život v 50. a 60. rokoch 20. storočia zo zbierkového fondu múzea v Kežmarku, ktorá vznikla aj vďaka pomoci priaznivcov histórie a múzea.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM