Peter Handzuš Správy

Rómov každým rokom pribúda. V okrese Kežmarok pre nich postavia tri modulové školy

V okrese vznikol problém a deti z rómskych osád nebolo od nového školského roku kam umiestniť. Akútne to bolo v piatich obciach, modulové školy sa najprv postavia v Stráňach pod Tatrami, v Podhoranoch a v Krížovej Vsi.

Ilustračný obrázok k článku Rómov každým rokom pribúda. V okrese Kežmarok pre nich postavia tri modulové školy
Zdroj: TASR

Náklady na výstavbu jednej dvojposchodovej modulovej školy, v ktorej môže byť osem až desať tried, sú vo výške 200 000 €. Na všetky štyri školy sa sumou 800 000 € poskladali MŠVVaŠ SR spolu s ministerstvom vnútra. „Ide o najefektívnejšie, najrýchlejšie a najlacnejšie riešenie problému. Je to spôsob, ako v budúcom programovacom období využiť európske peniaze na riešenie tohto problému na Slovensku,“ konštatoval splnomocnenec vlády pre rómsku problematiku Peter Polák s tým, že vzdelávanie Rómov je absolútna priorita v rómskej reforme, ktorú predstavil.

Zároveň odmietol, že by stavaním takýchto modulových škôl dochádzalo k segregácii rómskych žiakov. „V týchto obciach žije väčšina rómskeho obyvateľstva, čiže v tomto prípade nejde o segregáciu, ide o vytvorenie podmienok pre vzdelávanie žiakov, ktorí môžu byť v budúcnosti uplatniteľní pre túto krajinu,“ dodal.

Jednu školu otvoria možno už v septembri

Všetky obce sú na výstavbu pripravené, teraz už záleží len od dodávateľa stavby, ako rýchlo sa mu podarí školy postaviť. Tvorcovia projektu predpokladajú, že minimálne jedna škola sa do začiatku septembra otvorí.

„Starostovia obcí prišli za mnou, keďže mali problém umiestniť žiakov do škôl. V tomto smere som sa obrátil na ministerstvo školstva a ministerstvo vnútra a našiel som pochopenie, našli sme riešenie, keďže boli vyčlenené prostriedky, aby sme tieto školy mohli realizovať. Zmluvy na výstavbu sú už platné, takže sa teším, že v septembri budeme môcť školy otvárať,“ dodáva prednosta ObvÚ v Kežmarku Ján Ferenčák s tým, že toto je len prvá etapa projektu a určite chce vo výstavbe modulových škôl pokračovať.

Rómov každým rokom pribúda

V kežmarskom okrese je 38 obcí a približne 20 osád, rómska populácia tu tvorí asi 27 % obyvateľstva a počet detí tu každým rokom rastie. „Náklady na zabezpečenie školskej dochádzky, prevoz a prenájom priestorov, stojí každoročne obec od 40 000 do 50 000 € a tieto finančné prostriedky následne žiada obec cez školské úrady od štátu vrátiť. Tým, že sa postavia tieto modulové školy sa ročne štátu ušetria prostriedky, takže ich výstavba nebude v podstate stáť nič a tie školy tu budú stáť ďalších 20 alebo 30 rokov,“ zdôraznil Ferenčák. Akútny problém v kežmarskom okrese je podľa neho aj v obciach Rakúsy a Jurské.

Projekt sa podarilo zrealizovať pomerne rýchlo, zainteresovaným trvalo štyri mesiace, kým sa podpísala zmluva s dodávateľom stavby. „Dá sa to zvládnuť aj za taký krátky čas, ale musia všetci chcieť a v našom prípade to tak bolo,“ dodal Ferenčák s tým, že pri riešení rómskej problematiky je potrebné vyriešiť dve veci, a to je práca a vzdelanie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM