Peter Handzuš Rôzne

Rómov v meste netreba izolovať

Vyriešenie rómskej problematiky v meste Stará Ľubovňa chce čas a hlavne trpezlivosť.

Myslí si to kandidát na primátora v tohtoročných komunálnych voľbách Michal Biganič (nezávislý). Podľa neho je chybou odsúvať Rómov na perifériu mesta, podľa neho na riešenie tohto problému neexistuje rýchle, radikálne, ani lacné riešenie.
„Je to taký závažný problém, ktorý sa ťahá desaťročia, Rómom však treba podať pomocnú ruku,“ konštatoval. Zdôraznil, že štát by mal v tomto ohľade konať systémovo. Koncepcia pomoci tomuto etniku sa však každé štyri rok mení.
Politika izolácie a vytvárania get podľa Biganiča nevedie nikam, vytvára len odpor. „Tento problém už nie je len rasový, môže sa stať sociálnym problémom, lebo to je otázka vytvárania nepriateľov, izolácia nič nerieši,” zdôraznil Biganič. Podľa neho to vedie len k ďalším problémom a konfliktom, navrch budú mať extrémisti a môže sa stať podobné nešťastie ako v Česku, kde skupina extrémistov podpálila dom rómskej rodiny.
Biganič ďalej uviedol, že Rómov treba motivovať. "Nie je to len o tom dávať, dávať a dávať. Oni musia mať pocit, že nič nedostanú zadarmo, mesto má však v tomto zmysle malé možnosti a samo to určite nezvládne. Podľa môjho názoru tu má hlavnú úlohu štát, mesto mu má len pomôcť,“ konštatoval Biganič.
Ďalšiu možnosť riešenia tejto problematiky vidí v podchytení ľudí v rómskych osadách, ktorí dokážu strhnúť ostatných a vedia spraviť poriadok. „S nimi komunikovať, vzdelávať ich, jednoducho vziať lídrov a hľadať model, aby si oni medzi sebou urobili poriadok, aby robili v osadách osvetu,“ doplnil Biganič. Vyzdvihol kňaza pôsobiaceho v Žakovciach, ktorý si dokázal poradiť s ľuďmi, ktorí spadli na dno spoločnosti. „Prečo nie je štát schopný zvládnuť tento problém?“ pýta sa Biganič.
„Rómska otázka nie je problém slovenský, je celoeurópsky. Možno prvá lastovička, ktorú som zaznamenal pri poslednom stretnutí krajín V4, na ktorom jedným z rezonujúcich bodov bola spolupráca krajín V4 na riešení rómskych problémov, nejaké systémové riešenie v rámci spolupráce aj s Európskou úniou,“ povedal Biganič. Určite ide o dlhodobý proces, ktorý nebude možné vyriešiť hneď. Najviac Rómov sa nachádza práve u nás, v Česku a v Maďarsku.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM