Monika Vengrínová Rôzne

Rómska osada vo Veľkej Lomnici? Nelegálne sa rozširuje ďalej, obec pripravuje systémové kroky

Do svojpomocnej výstavby nájomných domov v rómskej osade vo Veľkej Lomnici sa vybraní Rómovia pustili pred rokom. V rozsahu, v akom však bola naplánovaná, sa napokon nerobí, nakoľko ju zmarila živelná výstavba. Tú chce obec zastaviť, preto pripravuje projekt, ako by osada mala v budúcnosti vyzerať.

Ilustračný obrázok k článku Rómska osada vo Veľkej Lomnici? Nelegálne sa rozširuje ďalej, obec pripravuje systémové kroky
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Koncom júla minulého roka začala v rómskej osade Nový dvor vo Veľkej Lomnici svojpomocná výstavba nájomných rodinných domov. „Týmto projektom chceme viac zapojiť Rómov do pretvárania rómskych osád. Nechceme, aby v osadách stavali domy firmy a zadarmo by ich Rómom odovzdávali. Chceme Rómov aktívne zapájať, pomôcť im získavať zručnosti a vedomosti, ktoré následne môžu zužitkovať na pracovnom trhu, vybudovať u nich vzťah k vlastnému obydliu,“ uviedol pred rokom splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák.

Rómovia tak materiál na výstavbu domov dostali, samotnú prácu museli vykonať a zabezpečiť si samostatne. Domy mali stáť do konca decembra minulého roka, pre zlé počasie sa však výstavba pretiahla. Starosta obce Veľká Lomnica Peter Duda verí, že počasie už vyjde a podarí sa ich dokončiť do konca júna. Po dostavbe by tiež rád dal spätnú väzbu úradu splnomocnenca vlády, či v tomto projekte pokračovať alebo nie, prípadne za akých podmienok.

Živelná výstavba pokračuje

V minulom roku sa vo Veľkej Lomnici začali stavať dva domy a neskôr k nim mal pribudnúť ďalší. To sa však nestalo. Stavajú sa len dva domčeky, pretože výstavbu v takom rozsahu, v akom bola naplánovaná, zmarila živelná výstavba. Osada sa tak stále nelegálne rozširuje.

„Tu ťažko hľadať nejaký páky. Je to veľmi citlivá téma v spoločnosti. Na jednej strane, bývanie majority nerieši nikto, na druhej strane, minorita je kultúrne, mentálne i finančne na úplne inej úrovni ako majorita. Je však jasné, že svoju bytovú otázku si nejakým spôsobom musia riešiť. Preto tie nástroje musia byť systémové,“ skonštatoval Duda s tým, že obec už pracuje na projekte pre územné rozhodnutie, ako by osada mala v budúcnosti vyzerať.

Duda: Alfou a omegou je vzdelanie

Ako však starosta objasnil, s tým súvisí najmä potreba vysporiadania majetkoprávnych vzťahov k pozemkom, kde by sa kontrolovaná výstavba mala realizovať. „Takže máme pred sebou ešte veľa práce. Môj názor je ale taký, že pokiaľ je stavbu možné legalizovať, ak spĺňa aspoň minimálne štandardy predpisujúce stavebným zákonom a hygienické normy, tak vieme takúto stavbu pomôcť legalizovať. Avšak so všetkými chatrčami, drevenicami a inými formami, nazval by som to slamového bývania, sa budeme musieť vysporiadať,“ ozrejmil Duda a dodal, že alfou a omegou riešenia rómskej otázky ako takej, je, po skúsenostiach, ktoré má, vzdelanie.

Podľa jeho slov totiž správanie a spôsob života Rómov veľmi výrazne ovplyvňuje aj ich okolie. Preto je dôležité, aby sa zapájali do pracovaného prostredia. „Nehovorím, že z nich treba robiť právnikov, inžinierov, či učiteľov, aj keď samozrejme, budeme radi za každú takú profesiu, ktorá z osady vzíde, ale mám na mysli pracovné návyky, ktoré Róm na pracovisku získa a tiež kolegov, s ktorými si vymieňa názory, skúsenosti, či to, čo sa deje pred začiatkom a po skončení práce. A o tom to je. Ak je Róm vzdelaný, tak ho prostredie dokáže formovať rovnako, ako samotná škola a prax,“ dodal Duda.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM