Peter Handzuš Rôzne

Ondrej Kavka: Turista si urobí obraz o meste podľa námestia, nie podľa obchodného centra

Pred rokom vzniklo občianske združenie Pre mesto, ktoré sa podujalo na ťažkú úlohu. Za cieľ si dalo prilákať do centra mesta domácich aj návštevníkov Vysokých Tatier a Popradu. Pred začínajúcou sezónou nás o činnosti Pre mesto informoval predseda združenia Ondrej Kavka.

Ilustračný obrázok k článku Ondrej Kavka: Turista si urobí obraz o meste podľa námestia, nie podľa obchodného centra
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Prvý rok je za vami, čo všetko ste stihli pre Poprad urobiť?

Keď som sa pozrel spätne, preľakol som sa, koľko akcií sme si nabrali. Nad rozliatym mliekom sa ale už neoplatí plakať a my sme sa s plnou vervou pustili do akcií, ktoré sme si naplánovali, o ktorých sme si mysleli, že sú atrakívne a zaujímavé. Mládež oslovil florbalový turnaj, takisto podujatie Viva Italia malo veľký ohlas a vrcholom nášho snaženia bolo Made in Slovakia.

Všetky tieto akcie nám z nášho pohľadu, kdeže sa jednalo o prvé ročníky, vyšli veľmi dobre. Odozva návštevíkov bola veľmi dobrá a takisto aj vystavovatelia sa zaujímajú o ďalšie ročníky. Verím, že z toho vytvoríme peknú tradíciu aj pre budúce generácie.

Nielen rôzne podujatia prilákajú do centra mesta ľudí. Aké su ciele vášho združenia?

Za prvý rok sme definovali svoje ciele a akcie, ktoré chceme zorganizovať. Podujatia sme zorganizovali. Za ten rok sme prišli na to, že tej práce, aby námestie vyzeralo krajšie a príťažlivejšie, je oveľa viac.

Mrzí nás to, že sa nám nepodarilo vybudovať na námestí detské kútiky. Nepodarilo sa nám zabezpečiť premiestnenie turistickej agentúry. Naším cieľom je, aby námestie rezonovalo tak, aby tu prilákalo domácich, aj turistov. Je to práca na dlhšiu dobu, ale ja verím, že sa nám to podarí.

Ako je to s vašou členskou základňou a ako vnímajú Pre mesto ľudia v centre?

Som už trocha starší, skúsenejší človek a na začiatku som to odhadol. Trocha nás to aj charakterizuje. Spočiatku tu bolo veľké nadšenie, členovia pribúdali. Niektorí sa zapájali do činnosti združenia aktívne, iní menej.

Je mi ľúto, že je nás na námestí dosť takých, čo sa len vezú. Ktorým, nie že na centre nezáleží, ale sú pasívni. A ja takú kapacitu nemám, aby som každého osobne obchádzal a presviedčal. Veľmi nám kazí našu povesť tá sebestačnosť jednotlivca. To potom vrhá tieň na to, že nie celé námestie tým podujatím žije. Myslím si ale, že za ten rok činnosti sme sa pohli dosť dopredu a svojou prácou ukazujeme, že je zaujímavé sa stať členom nášho združenia.

Ako sa vám darí spolupracovať s popradskou radnicou?

Za rok činnosti nášho združenia sme ukázali, že sme zaujímavý partner rôznym subjektom. Nielen pre samosprávu, ale aj pre podniky, ktoré nás sponzorovali, pre členov a pre iné organizácie, ktorým sme dali priestor na námestí počas našich akcií.

Nadšenie zo spolupráce s Mestom na začiatku bolo očividné, ale veľmi rýchlo vyprchalo. A dostalo sa do takej roviny – vy ste občianske združenie, robte si podľa svojich predstáv, my sme Mesto, budeme si robiť podľa svojich. Ja som si myslel, že to bude opačne. Že čím viac budeme ukazovať, že sme tu preto, aby mesto bolo pekné, ústretové, tak tým viac sa bude samospráva prikláňať k nám, ale skôr sa stal opak. Ale musím podotknúť, že samospráva nám nekladie pod nohy nejaké polená, alebo žeby nám zakazovala niečo organizovať. Ale ten synergický efekt Mesta a združenia ako sme my, si myslím, že by Popradu priniesol oveľa viac zaujímavých akcií, kultúry a života na námestí. Námestie je, chceme, či nechceme, charakteristika hlavne samosprávy.

Cudzí človek, ktorý príde do mesta, si urobí obraz nie podľa obchodného centra, podľa nejakého retailového parku, ale podľa centra mesta. Takže by na tom malo záležať nám, aj samospráve. My robíme všetko pre to, aby námestie bolo konkurencieschopné pre veľké nákupné centrá.

Čo plánuje združenie Pre mesto tento rok?

Určite skopírujeme úspešné akcie z minulého roku, lebo sa nám veľmi osvedčili. V polovici mája začneme florbalovým turnajom. Veľmi zaujímavá akcia bude Viva Italia, ktorá už dostala podstatne väčšie rozmery, ako sme mysleli, ale nás to teší. Prívítame tu veľkú skupinu Talianov. Či tých žijúcich na Slovensku ale aj z juhu. Nadviazali sme spoluprácu s talianskym mestom Bassano del Grappa, ktoré má podobne ako Poprad 50 tisíc obyvateľov a leží v podhorí Álp.

Náš vrchol bude, samozrejme, Made in Slovakia. Akcia, ktorá asi nemá na Slovensku obdobu. Do organizácie dávame mnoho úsilia a verím, že aj tohto roku to bude veľmi zaujímavé. V rámci sprievodného kultúrneho programu na námestí vystúpi skupina Peter Bič Projekt, Lenka Filipová a domáce skupiny. O tom všetkom sa dozvedia obyvatelia Popradu a okolia z našich novín, ktoré plánujeme vydať v tomto roku trikrát.

ROZHOVOR: Ondrej Kavka o súčasnosti a budúcnosti centra mesta
4
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM