Správy

Rozruch po útoku: Železnice označili za problémové vlaky aj tie na trase Poprad - Kežmarok

Najčastejšie prípady, ktoré rieši polícia v našich vlakoch, sú konflikty medzi cestujúcimi, prípadne medzi cestujúcim a vlakvedúcim.

Ilustračný obrázok k článku Rozruch po útoku: Železnice označili za problémové vlaky aj tie na trase Poprad - Kežmarok
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v súvislosti s incidentom, ku ktorému došlo v stredu (1. 11.) vo vlaku na Spiši, intenzívne rieši situáciu s Policajným zborom (PZ).

Dopravca deklaruje, že si vie predstaviť posilnenie spolupráce s policajnými zložkami a privítal by ho. V reakcii na napadnutie 22-ročnej ženy to uviedol Dominik Drevický z odboru komunikácie ZSSK.

„Hoci v tomto prípade išlo o ojedinelý útok, zrejme závislého a chorého človeka, analyzujeme, ako ešte lepšie zaistiť komfort a bezpečie našich cestujúcich,“ ozrejmil Drevický.

Ocenili prístup ľudí

ZSSK v tejto súvislosti vyzýva cestujúcich, aby neboli ľahostajní.

Dopravca tiež ocenil prístup a rýchlu reakciu ľudí i personálu vo vlaku. „Pripravujeme náš personál na riešenie a zvládnutie mimoriadnych situácií v rámci školení komunikačných zručností. Konkrétne absolvujú blok zameraný na zvládnutie situácií pri stretoch s konfliktnými cestujúcimi,“ ozrejmil Drevický.

Druhým efektívnym nástrojom zvyšovania bezpečnosti je podľa neho rozšírenie počtu zamestnancov SBS a ich zaradenie do ďalších vlakov.

Spoločnosť tiež pripravuje projekt osobných kamier vlakvedúcich, čo by mohlo zvýšiť bezpečnosť a potenciálnych páchateľov odradiť od neprimeraného správania.

Za problémové vlaky ZSSK považuje tie na trati Poprad – Kežmarok, Kozárovce – Levice, Košice – Moldava nad Bodvou, Humenné – Medzilaborce, Malacky – Devínska Nová Ves.

Konflikty s cestujúcimi

Okrem sprevádzajúceho personálu sú vo zvýšenej miere sprevádzané aj kontrolórmi prepravy, zamestnancami SBS či príslušníkmi PZ.

„Najčastejšie prípady, ktoré rieši polícia v našich vlakoch, sú konflikty medzi cestujúcimi, prípadne medzi cestujúcim a vlakvedúcim. V prípade, že nám cestujúci alebo vlakový personál hlásia zvýšený počet konfliktov a problémov na určitej trase, zabezpečíme na nej zvýšenú kontrolnú činnosť kontrolórmi prepravy a zamestnancami SBS. Taktiež okamžite žiadame o pomoc a spoluprácu PZ, ktorý nám vychádza v ústrety,“ dodáva Drevický.

Polícia už zadržala a umiestnila do cely podozrivého, ktorý mal vo vlaku v blízkosti Spišskej Novej Vsi pobodať 22-ročnú ženu, ktorá s ním sedela v kupé.

Zaútočiť mal na ňu podľa polície bez zjavného dôvodu a náhle. Zdravotný stav poškodenej je stabilizovaný a je mimo ohrozenia života.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM