Martin Sýkora Rôzne

Roztrhlo sa vrece s cyklotrasami: Pod Tatrami pribudnú ďalšie kilometre

Námestie v Starej Ľubovni s Ľubovnianskym hradom a skanzenom a expozíciu liehovarníctva na severnom Spiši v obci Hniezdne by mala v budúcnosti spojiť cyklotrasa.

Ilustračný obrázok k článku Roztrhlo sa vrece s cyklotrasami: Pod Tatrami pribudnú ďalšie kilometre
Zdroj: TASR

Horný Spiš má čo ponúknuť

Cyklistický chodník z Hniezdneho do Starej Ľubovne bude dlhý 3,76 kilometra. Plánovaná cyklotrasa bude súčasťou projektu Historicko-kultúrno-prírodnej cesty okolo Tatier.

„V súčasnosti disponujeme množstvom vyznačených cyklotrás a teším sa, že k nim pribudnú nové,“ informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Severný Spiš Pieniny Erika Šalatová, Najdlhšou cykloturistickou trasou v regióne severného Spiša a Pienin je zeleno značená 42-kilometrová cyklotrasa zo Starej Ľubovne po Sedlo Rozdiel. Podľa Šalatovej je nenáročná, osem kilometrov dlhá cyklotrasa Prielomom Dunajca, z Červeného Kláštora do Lesnice.

„Trasa je vhodná pre rodiny s deťmi a pokračuje aj na poľskej strane. Vyznačuje sa niekoľkými atrakciami. Prvou je Jánošíkov skok. Skaly predstavujú ideálne miesto na oddych a ponúkajú nádherný výhľad na plaviace sa plte po Dunajci. Zaujímavé sú aj skalné veže Sedem mníchov, vysoké takmer 70 metrov. Trati dominuje tiež bralo Sokolica,“ priblížila Šalatová.

Zdroj: TASR

Na bicykli do Poľska

V roku 2019 by mal pribudnúť cyklistický chodník poľsko-slovenskej značky, ktorý spojí kúpeľné miesta pohraničia, ako Krynicu, Muszynu a Piwnicznu v Poľsku a Vyšné Ružbachy, Starú Ľubovňu, Ľubovnianske kúpele, Bardejov a Bardejovské kúpele. „Od októbra 2018 sa cyklotrasy rozšíria aj o transeurópsku cyklotrasu EuroVelo, a to na úseku Muszyna – Mníšek nad Popradom v dĺžke 28,15 kilometra. V rámci trasy budú vybudované dve lávky cez Poprad, a to Legnava-Milik a Andrzejówka-Malý Lipník,“ informovala Šalatová. Značený úsek bude prechádzať obcami Malý Lipník, Plavnica, mestami Lipany, Sabinov, Veľký Šariš, Prešov. Na trase sú podľa výkonnej riaditeľky naplánované tri odpočívadlá, servisné centrum v Malom Lipníku a v turisticko-informačnom bode v Sulíne.

Región severného Spiša a Pienin môžu návštevníci spoznať zo sedla bicykla na 12 cyklotrasách. Dôležité je však podľa výkonnej riaditeľky miestnej OOCR dodržiavať pravidlá národného parku, zásady bezpečnej cyklistiky, ale aj rešpektovať dopravné značenie.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM