Peter Handzuš Krimi

S blížiacimi sa vianočnými sviatkami polícia posilní hliadky na cestách

Polícia v týchto dňoch zvýši počet dopravných a poriadkových hliadok na celom Slovensku. Policajnú akciu s cieľom zvýšiť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, vyhlásil v dňoch 22., 23., 27. a 30. decembra tohto roka viceprezident Policajného zbor

Najkrajšie sviatky v roku, Vianoce, charakterizuje pokoj, vzájomná tolerancia a súdržnosť rodiny. Avšak obdobie predvianočnej nákupnej horúčky je hektické. Ľudia sú uponáhľaní, je na nich vyvíjaný tlak, aby stihli dať všetko do poriadku, kým si sadnú za štedrovečerný stôl. Rodiny sa vydávajú na cesty, aby navštívili po dlhom čase príbuzných mimo domova.

Dopravní policajti budú podľa potreby riadiť a usmerňovať premávku na križovatkách a  cestách tak, aby sa netvorili kolóny a aby bola zabezpečená priepustnosť cestných ťahov. „Pozornosť budeme venovať najmä disciplíne a ohľaduplnosti účastníkov cestnej premávky, používaniu reflexných prvkov chodcami a cyklistami za zníženej viditeľnosti. Zvýšené kontroly zameriame aj na dodržiavanie povinností vodičov a zákaz požívania alkoholu a iných návykových látok počas jazdy. “ uviedol plk. JUDr. Ľubomír Ábel.

Častými príčinami vzniku dopravných nehôd sú neprispôsobenie rýchlosti jazdy zmeneným poveternostným podmienkam a nevenovanie sa plne vedeniu vozidla. „Odporúčame vodičom, aby prispôsobili jazdu svojim schopnostiam, a ak treba aj znížili rýchlosť. Zvýšenie vzdialenosti medzi vozidlami znižuje riziko vzniku kolízií a nehôd,“ zdôraznil viceprezident plk. JUDr. Ľubomír Ábel.

Na slovenských cestách došlo od začiatku roka do piatka, 16. decembra celkovo k 14.291 dopravným nehodám. V porovnateľnom období je to o 6.441 dopravných nehôd menej. Vyhaslo 304 ľudských životov, čo je o 32 menej ako vlani. Hranica medzi smrťou a ťažkým zranením je veľmi tenká. Počet ťažko zranených osôb 1.074 sa znížil o 118 osôb oproti minulému roku. Historicky najnižšie sú aj celoročné štatistické ukazovatele.

Denisa Baloghová, Prezídium PZ

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM