Monika Vengrínová Rôzne

S prichádzajúcou jarou Poprad opäť rozkvitol. Mesto zdobí tridsaťtisíc tulipánov

Poprad hýri pestrými farbami. Tridsaťtisíc rozkvitnutých tulipánov zaplavilo ulice mesta tak, ako je tradíciou už päť rokov. Po odkvitnutí ich nahradí tridsaťpäť tisíc letničiek.

Ilustračný obrázok k článku S prichádzajúcou jarou Poprad opäť rozkvitol. Mesto zdobí tridsaťtisíc tulipánov
Zdroj: Dnes24.sk

„Tulipány vysádzame vždy už koncom septembra. Z červených, žltých či oranžových tulipánov sa môžu ľudia tešiť na Námestí sv. Egídia, na námestí v Spišskej Sobote, vo veľkej kruhovej križovatke, na sídlisku JUH pri Kostole sv. Cyrila a Metoda a na Štefánikovej ulici,“ vysvetľuje Daniela Polaštiková z popradskej radnice. Po odkvitnutí tulipánov sa cibule vyberú, poškodené vytriedia a zvyšok sa po očistení uskladní. Pred jesenným vysádzaním sa následne doplnia požadované počty cibuliek.

Tulipány po odkvitnutí nahradí 35-tisíc letničiek. Tie sú vysádzané po celom meste, všade tam, kde sú kvetinové záhony a mobilná zeleň. Výsadbe letničiek rovnako ako pri výsadbe tulipánov predchádza detailná príprava. „Každý záhon má svoj vlastný grafický návrh s druhmi kvetín, počtom kusov a farebným zložením. Letničky začíname sadiť vždy až po 20.máji, aby sme minimalizovali možné poškodenie mrazom. Letničky kvitnú prakticky až do konca septembra,“ dopĺňa Polaštiková.

Kvetinová výzdoba je umiestnená aj v kvetináčoch na stĺpoch verejného osvetlenia. Takto je spestrené Námestie sv. Egídia a centrum Spišskej Soboty. Počas celej sezóny prebieha údržba záhonov vrátane zalievania.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM