Martin Sýkora Iné športy

Šachové podujatie roka v Poprade: Aréna centrom logiky a rozumu

Športovú halu obsadili mladé šachové talenty zo štyroch kontinentov. Najlepší mládežnícki šachisti sveta si dali stretnutie pod Tatrami.

Ilustračný obrázok k článku Šachové podujatie roka v Poprade: Aréna centrom logiky a rozumu
Zdroj: Dnes24.sk

Mladé šachové talenty zo štyroch svetových kontinentov budú od piatka do 29. júla súťažiť v Poprade na 64 poliach o najvyšší svetový titul národných družstiev v šachu mládeže. Slovensko sa už druhý rok po sebe zhostilo príležitosti zorganizovať svetový šachový šampionát.

„Ako hosťujúca krajina sme do súťaže mali možnosť zaradiť až sedem družstiev, ktoré okrem hlavného tímu zastupujú rôzne vekové kategórie a kraje. Hlavný slovenský tím bude viesť 15-ročný Žilinčan Jerguš Pecháč, ktorý mal pred rokom najvyšší rating na svete vo svojej vekovej kategórii,“ vysvetlil člen Výkonného výboru Slovenského šachového zväzu Alexander Riabov. Mládežnícka šachová olympiáda nadväzuje na najprestížnejšiu súťaž družstiev, ktorá určuje poradie krajín vo svete v kategórii dospelých – Šachovú olympiádu. Jej tradícia siaha do roku 1924 a koná sa pravidelne každé dva roky.

„Je to veľká česť pre našu krajinu participovať na podujatí tohto formátu. Práca s mládežou patrí medzi naše priority v rôznych projektoch, ktoré rozvíjame, či už pomocou školských programov, tréningových seminárov alebo vytváraním príležitostí pre zisk medzinárodných titulov pre mladých hráčov. Aj preto sme veľmi radi, že môžeme ako hosťujúca krajina dať možnosť početnej skupine našich detí zahrať si s hráčmi z aktuálnej svetovej špičky,“ konštatoval prezident Slovenského šachového zväzu František Jablonický.

V Poprade sa predstaví takmer šesť desiatok družstiev zo 42 krajín z Európy, Ázie, Afriky a Austrálie. „Účasť poukazuje na vysokú hodnotu podujatia. Je to obrovský záväzok usporiadať toto podujatie na úrovni,“ zhodnotila riaditeľka mládežníckej olympiády a prvá ženská slovenská veľmajsterka Eva Repková. Okrem hlavného podujatia prebieha aj viacero sprievodných programov. „Známe slovenské osobnosti politického, mediálneho a športového života zohrajú šachové partie počas hracieho voľna v utorok 26. júla v priestoroch obchodného centra na námestí od 17:00 hod,“ doplnil Riabov.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM