Peter Handzuš Rôzne

Samaritáni chystajú v Thajsku veľké cvičenie. Zastúpenie tam budeme mať aj my

Aj Slovensko bude mať zastúpenie na veľkom cvičení záchranných tímov v Thajsku. Päť samaritánov sa pripojí k zahraničným záchranárom, ktorí budú riešiť následky ničivého zemetrasenia s následnými vlnami cunami.

Ilustračný obrázok k článku Samaritáni chystajú v Thajsku veľké cvičenie. Zastúpenie tam budeme mať aj my
Zdroj: Dnes24.sk

Členovia Asociácie samaritánov Slovenskej republiky pokračujú v budovaní záchranárskych tímov a modulov. Aktuálne sa pripravujú vycestovať na medzinárodné cvičenie s označením ASEAN Regional Forum Disaster Relief Exercise 2013, ktoré sa bude konať v dňoch 6. – 11. mája 2013 v Thajsku. Spoločne so svojimi rakúskymi kolegami tvoria tím pátrania a záchrany USAR – Urban Search And Rescue, ktorý je určený pre záchranu obetí v zrútených budovách.

„Tím sa skladá z pátracieho tímu, ktorý prostredníctvom pátracích psov alebo technických prostriedkov identifikuje zavalenú obeť. Úlohou záchranného tímu je pomocou vyprosťovacej techniky dosiahnuť zavalenú obeť. Na miesto prichádza zdravotnícky záchranný tím, ktorý ešte v ruinách, v rámci možností, ošetrí zasypaného a s pomocou záchranného tímu ho transportuje na povrch,“ informuje o cvičení lekár Marcel Sedlačko.

Slovensko budú zastupovať piati samaritáni

24 členov tohto tímu, spoločne s rovnakým tímom z Belgicka a technickým tímom z Luxemburska bude reprezentovať Európsku úniu, ako aj svoje materské krajiny a bude prezentovať systém nasadzovania a práce záchranných tímov, používaných v krajinách EÚ. Slovensko budú na cvičení zastupovať: Renáta Penazzi, Marcel Sedlačko, Dana Spišiaková, Slavomír Sakalík a Vasil Dzadík.

Cvičenia v Thajsku sa zúčastnia tímy z viac ako 26 krajín sveta, ktoré budú riešiť následky ničivého zemetrasenia, s následnými vlnami cunami, ktoré postihlo Thajsko a spôsobilo mu obrovské škody. Okrem zrútených budov budú záchranári pracovať v oblasti s únikom nebezpečných látok, v oblasti zavalenia dedín kamennými lavínami a časť cvičenia bude prebiehať na mori a priľahlých ostrovoch.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM