Martin Sýkora Samospráva

Samospráva chce vrátiť do mesta sochu M. R. Štefánika: Prispeli aj ľudia

Na znovuobnovenie sochy Milana Rastislava Štefánika v Spišskej Belej sa ľudia, ktorí chcú sochu späť, na transparentnom účte vyzbierali sumou vyše 418 eur.

Ilustračný obrázok k článku Samospráva chce vrátiť do mesta sochu M. R. Štefánika: Prispeli aj ľudia
Zdroj: Dnes24.sk

Pôvodná socha bola v meste odhalená 21. mája 1939 medzi mestským úradom a zvonicou. V roku 1972 socha zmizla. Po viac ako štyroch desaťročiach by ju chceli v Spišskej Belej do mesta opäť vrátiť.

45 rokov bez sochy

Autorom pôvodnej sochy bol Pavol Bán, pričom dielo bolo viac ako dva metre vysoké a vyrobené z travertínu. V 50. rokoch bola socha odstránená a v roku 1968 došlo k jej znovuosadeniu po reštaurovaní v parku pri evanjelickom kostole. „V 1972 bola socha definitívne odstránená aj z tohto miesta a podľa dostupných informácií prevezená do vojenského priestoru Javorina, kde bola vraj zničená. Napriek snahe niektorých jednotlivcov sa ju už nepodarilo objaviť, rovnako sa nenašli ani jej zvyšky,“ uviedol primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak. Po revolúcii v roku 1989 vznikla iniciatíva za prešetrenie tohto činu, ale zostala bez ďalšej odozvy.

Foto: Martin Sýkora

Ľudia sochu chcú

S myšlienkou znovuobnovenia sochy prišli v roku 2015 miestni obyvatelia. Autorom novej sochy mal byť akademický sochár Štefan Húdzik, avšak ten v apríli zomrel. „Realizácie sochy sa nedožil, ale stihol navrhnúť jej model. Predpokladané náklady na zhotovenie sochy a jej podstavca, ale i úpravu okolia sú vo výške približne 50 000 eur,“ uviedla PR manažérka mesta Spišská Belá Alexandra Olekšáková,

Iniciátori znovuobnovenia sochy Štefánika predpokladajú, že financie na jej zhotovenie a osadenie získajú z rôznych finančných darov od podnikateľov, občanov, ale aj rôznych inštitúcií a nadácií. Rovnako by na tento účel mala vyčleniť financie aj samospráva. O tom, kde bude socha osadená, ešte rozhodnuté nie je, navrhnuté sú dve lokality. Prvou je jej pôvodné miesto, teda pri mestskom úrade. Druhou možnosťou je park pri evanjelickom kostole.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM