Peter Handzuš Správy

Poprad a olympiáda 2022: Pozrite si záznam tlačovej besedy

V Poprade sa vo štvrtok za účasti premiéra SR Roberta Fica uskutočnilo pracovné stretnutie s cieľom predbežne posúdiť možnú poľsko-slovenskú kandidatúru na organizáciu Zimných olympijských hier v roku 2022.

Ilustračný obrázok k článku Poprad a olympiáda 2022: Pozrite si záznam tlačovej besedy
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Po skončení rokovania premiér na tlačovej konferencii novinárom oznámil, že všetci zainteresovaní z regionálnej samosprávy a športových organizácií podporili spoločnú kandidatúru s Poľskom.

„V tomto duchu bol poverený splnomocnenec vlády Dušan Galis spolu s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom, aby v priebehu februára predložili na rokovanie vlády materiál, ktorý bude obsahovať prvé východiská, bude naznačovať ekonomické, infraštrukturálne parametre a čo všetko by to malo obsahovať. Evidentne, ak cítime takúto podporu z regiónov, bude to materiál, ktorý bude smerovať k oficiálnej podpore tejto kandidatúry zo strany vlády SR,“ uviedol Fico.

V Poprade dnes premiér rokoval so zástupcami regionálnej a miestnej samosprávy Prešovského a Žilinského samosprávneho kraja, Slovenského olympijského a paralympijského výboru, Slovenského zväzu ľadového hokeja, Slovenskej lyžiarskej asociácie a Štátnymi lesmi Tatranského národného parku.

Lyžovanie a hokej

„Hovorili sme už aj o niektorých praktických aspektoch. Základná otázka je, či na to máme, a či vôbec máme takú infraštruktúru na také športy, ktoré sa od nás očakávajú. Zdá sa, že Jasná – Chopok nemá konkurenciu pokiaľ ide o areál zjazdového lyžovania, veľmi nám záleží na organizovaní hokejového turnaja. Je tu predstava, že dva zimné štadióny v Liptovskom Mikuláši a Poprade by mohli byť vnímané skôr ako tréningové haly, čiže ak by sme do toho išli, museli by sme hovoriť o výstavbe nových projektov,“ dodal premiér.

Zainteresovaní tiež hovorili o rekonštrukcii popradského letiska a diskutovali aj o možnom umiestnení olympijskej dediny, kde by bolo ubytovaných asi 1800 ľudí. „Mesto Poprad sa dvakrát uchádzalo o kandidatúru, má veľké skúsenosti a územnú pripravenosť v tomto duchu, na druhej strane je tu alternatíva v podobe Liptovského Mikuláša,“ konkretizoval Fico.

Už len kandidatúra Slovensko zviditeľní

Náklady na organizáciu ZOH sa pohybujú na úrovni 1,5 až 2 miliardy dolárov, z čoho Medzinárodný olympijský výbor hradí približne 40 %. Pomer ďalších výdavkov by si delili organizátorské krajiny, a ten pomer by mohol byť podľa Fica 2:8 alebo 3:7, s väčším podielom na poľskej strane.

„To sú všetko len prvé odhady, musíme mať predstavu, kde sa asi pohybujeme, aby sme nešli do megalomanských projektov, na ktoré nemáme. Ja som všetkých žiadal, zostaňme pri zemi,“ zdôraznil Fico. Ďalej upozornil na fakt, že bezprostredne po ZOH nasledujú Zimné paralympijského hry, a tak by ďalšie infraštrukturálne projekty museli zohľadniť príchod hendikepovaných športovcov.

„Nesmieme mať veľké oči, bolo by obrovským úspechom, keby sme s Poliakmi boli úspešní, už samotná kandidatúra bude znamenať ďalšie zviditeľnenie Slovenska, bude to obrovská príležitosť na rozvoj infraštruktúry,“ konštatoval premiér.

V rokoch 2014 – 2020 chce Slovensko čerpať ďalšie prostriedky z eurofondov a tieto financie podľa premiéra treba využiť aj na rozvoj regiónu, v ktorom by sa ZOH mali konať. „Myslím si, že pokiaľ ponúkneme kompaktný projekt, že to nebude rozhodené na desiatich miestach, tento projekt mohol byť prinajmenšom rovnocenným projektom, ktoré sú avizované alebo pripravované,“ uzavrel premiér.

Vláda sa musí rozhodnúť do konca februára

Do konca februára by mala byť oficiálne podporená kandidatúra od oboch vlád, v októbri 2013 by mali oba olympijské výbory schváliť a následne aj podať prihlášku na Medzinárodný olympijský výbor. V marci budúceho roku by mali obe strany predložiť konkrétny projekt spoločnej kandidatúry s garanciami oboch vlád. Reálne kroky v prípade úspešnej kandidatúry sa budú robiť podľa premiéra následne až v rokoch 2015 a 2016.

Záznam z tlačovej konferencie si môžete pozrieť v našej galérii.

Regióny a olympionici podporujú poľsko-slovenskú kandidatúru ZOH
2
Galéria
Regióny a olympionici podporujú poľsko-slovenskú kandidatúru ZOH
12
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM