Webnoviny - Rôzne

Samosprávy majú nový bič na herne

Obecné zastupiteľstvá majú možnosť zakázať, aby sa v ich katastri zriaďovali herne, kasína, stávkové kancelárie či charitatívne lotérie, umožňuje to nové znenie zákona o hazardných hrách, ktorý platí od 1. septembra.

BRATISLAVA 1. septembra (WEBNOVINY) – Ešte prísnejšie pravidlá budú platiť od roku 2013, keď sa výherné automaty ani videohry nebudú môcť nachádzať v krčmách, ale len v herniach, v ktorých bude zároveň zakázané fajčenie a konzumácia alkoholu.

Autori novely z radov KDH sa nádejajú, že nové znenie zredukuje podmienky pre vznik patologického hráčstva. Podľa nového znenia zákona sa zároveň predĺži interval medzi jednotlivými hrami z troch na štyri sekundy, pretože väčší rozstup medzi hrami podľa predkladateľov znižuje impulzívne hranie, ktoré smeruje k vzniku patologickej hráčskej závislosti.

Zavádza sa tiež 15-sekundový interval od vyplatenia výhry do začatia ďalšej hazardnej hry, dôvodom je ochrana hráča pred motiváciou k impulzívnemu hraniu. Prevádzkovatelia herní po novom budú môcť zakázať vstup patologickým hráčom, ak o to požiadajú oni alebo ich rodinní príslušníci.

Prevádzkovatelia hazardných hier pred schválením novely upozorňovali, že štátne a obecné rozpočty pre ňu prídu o 40 miliónov eur a tisícky pracovných miest v hazardnom priemysle a súvisiacich službách. Nepáčia sa im tiež odlišné pravidlá pre herne a kasína, keďže pitie alkoholu a fajčenie bude v kasínach povolené. Autori novely istý pokles príjmov pripúšťajú, myslia si však, že boj proti patologickému hráčstvu má prioritu.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM