Peter Handzuš Rôzne

Sčítanie obyvateľov, domov a bytov prebehne anonymne

Ľudia sa nemusia obávať toho, že údaje, ktoré poskytnú v nadchádzajúcom sčítaní obyvateľov, domov a bytov by mohli byť zneužité. Sčítacie dotazníky budú anonymné.

„Garancia anonymity je daná tým, že na vyplnených sčítacích tlačivách budú anonymné údaje o obyvateľoch, domoch a bytoch. Pri sčítaní sa nebude zisťovať meno, priezvisko, ani rodné číslo, ktoré by umožnili priamu identifikáciu obyvateľa alebo domácnosti,“ ozrejmila pre TASR Zuzana Štukovská z Odboru štatistiky obyvateľstva Štatistického úradu SR.
Vysvetlila, že vyplnené sčítacie tlačivá nebudú poskytnuté žiadnym tretím osobám ani inštitúciám a po spracovaní údajov a informácií sa v súlade so zákonom skartujú. „Z databáz zo sčítania nebude teda možné vybrať konkrétnu identifikovateľnú osobu.“
Identifikátory, náhodne vygenerované čísla, ktoré spolu s overovacím heslom zaručia, že každý obyvateľ sa sčíta iba raz, neslúžia na identifikáciu obyvateľa, ale na identifikáciu sčítacích formulárov. „Vzhľadom na to, že sčítací komisár má povinnosť klásť obyvateľom aj otázky súvisiace so vzťahmi medzi členmi domácnosti, musí odpovede, ktoré umožnia zistiť štruktúru slovenských rodín a domácností, zaznamenať do osobitného formuláru s predtlačenými menami a priezviskami obyvateľov v jeho sčítacom obvode,“ priblížila Štukovská. Mená a priezviská z tohto formuláru sa nebudú ďalej spracovávať, použijú sa iba na vytvorenie vzťahov medzi členmi domácností.
„Nielen sčítací komisári, ale všetky osoby zainteresované do zberu a spracovania údajov zo sčítania sú podľa zákona o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2011 viazané mlčanlivosťou,“ poukázala Štukovská. Povinnosť zachovávať mlčanlivosť je časovo neobmedzená.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM