Peter Handzuš Rôzne

Silák Juraj Barbarič podporí dystrofikov aj v Prešove a Poprade

Posádka projektu Pevné svaly tour 2011 na čele so silákom Jurajom Barbaričom zavíta tento týždeň do Prešova a Popradu. Jej cieľom je hovoriť o dystrofikoch a ich problémoch, o ktoré sa potkýnajú na svojej životnej tour. Barbarič chce v týchto dvoch m

„V Prešove nás ľudia uvidia v stredu 6. júla na Hlavnej ulici pri Ľudovej banke od 17.00 h do 18.00 h. Pre deti máme pripravené súťaže, pre dospelých hudobný program. Juraj je pripravený odtiahnuť auto, do ktorého si sadnú deti i dospelí“ povedala Veronika Lustigová z tímu projektu.

Ako dodala, projekt má vždy dve fázy dňa. „Vždy od 17.00 h do 18.00 h sme v centre mesta, alebo na parkovisku pred obchodnými centrami. Ide tu o malú promo akciu. Snažíme sa ľuďom vysvetliť, o čo nám v tomto projekte ide. Druhá fáza sa koná vždy od 22.00 h do 02.00 h niekde na veľkom parkovisku. Juraj tam ťahá auto na vybranom okruhu dovtedy, kým neodtiahne 15 kilometrov. A je jedno v akom počasí. Takýto systém musíme realizovať z bezpečnostných dôvodov, aby sme nespomaľovali premávku a zároveň nikoho neohrozovali. V Prešove nás v nočných hodinách môžu ľudia podporiť na sídlisku Sekčov, na veľkom parkovisku pred obchodným domom Kaufland, ktorý nás tiež podporuje“ vysvetlila Lustigová.

Cieľom projektu Pevné svaly tour 2011 je hovoriť o problémoch dystrofikov a prostredníctvom SMS v tvare DMS MOTYL na číslo 877 získavať finančné zdroje na nákup kompenzačných pomôcok pre dystrofikov, ktoré bohužiaľ zdravotné poisťovne plne nehradia.

Akcia sa začala 30. júna v Košiciach pri Štátnom divadle. „Niekto tam hore mi nadelil dostatok svalovej hmoty, bohužiaľ, sú tu aj ľudia, ktorí jej majú nedostatok. Toto je najmenej, čo pre nich môžem urobiť,“ povedal Barbarič pre TASR tesne po tom, čo po celej Hlavnej ulici v Košiciach odtiahol osobné motorové vozidlo. „Projekt sa volá Pevné svaly tour 2011. Je to však vizuálna stránka, cieľom je, aby ľudia finančne podporili tých, ktorí to naozaj potrebujú,“ doplnil silák.

Záštitu nad celoslovenským projektom prebral starosta mestskej časti Košice – Sever Marián Gaj, ktorý niekoľko rokov podporuje a organizuje charitatívne projekty. Je jediným starostom na Slovensku, ktorý sa narodil s detskou mozgovou obrnou.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM