Ľubomír Hudačko Správy

Silné búrky si vyžiadali obeť: V Tatrách zomrel po zásahu bleskom mladý Ukrajinec

Našu oblasť včera zasiahli intenzívne búrky. Kým v Českej republike spôsobovali len škody na majetkoch, v Poľsku si vyžiadali aj jednu obeť.

Ilustračný obrázok k článku Silné búrky si vyžiadali obeť: V Tatrách zomrel po zásahu bleskom mladý Ukrajinec
Zdroj: TASR/AP

Búrkový komplex, ktorý včera do Česka dorazil z Rakúska, spôsobil v Česku rozsiahle škody. Svoje spôsobilo aj bow echo, ktoré sa tam sformovalo. Kým tam búrky spôsobovali „len“ škody na majetku, u našich susedov na severe v Poľsku podľa portálu iMeteo.sk aj zabíjali.

Zásah bleskom podľa neprežil jeden z tatranských turistov.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

„Podľa dostupných informácií by malo ísť o mladého muža z Ukrajiny, ktorý sa vybral na túru na vrch Giewont. Ide o turistami vyhľadávaný horský masív v Tatranskom národnom parku, ktorý má tri vrcholy a značené chodníky,“ píše iMeteo.sk.

Zriedkavé úmrtia

Či muž podcenil, resp. precenil svoje sily, alebo sa počasie skutočne tak rýchlo zvrtlo ukáže až ďalšie vyšetrovanie. „Úmrtia spôsobené úderom blesku sú pritom veľmi zriedkavé. Zo svetového hľadiska ročne zasiahne blesk asi 240-tisíc osôb na celej planéte. Dvetisíc po údere bleskom zomrie,“ uzatvára iMeteo.sk.

Toto by malo byť mementom každého turistu, ktorý sa vydáva do hôr. V žiadnom prípade netreba preceňovať svoje sily a počítať treba so všetkým.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM