Pavol Krupka Kultúra

VIDEO: Silvia Josifoska spievala v Poprade

V popradskom Dome kultúry vystúpila vo štvrtok výrazná postava slovenského blues Silvia Josifoska. Do nášho mesta sa vrátila po necelom roku, tentokrát s novými hudobníkmi. V dvojici inštrumentalistov žiari predovšetkým meno Gabriela Jonáša, legendy slovenského jazzového klavíra.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Silvia Josifoska spievala v Poprade
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Ku Gabovi Jonášovi niet čo dodať. Bravúrne ukázal to, čo sa od neho čakalo – bol nielen „povinným“ partnerom speváčky, ale vo svojich sólach predviedol nemálo z džezovej improvizácie.

Tým druhým, ale zďaleka nie menej podstatným hudobníkom, bol slovenský hráč peruánskeho pôvodu Eddy Portella. Za dvadsaťštyri rokov na Slovensku sa vyprofiloval ako multižánrový perkusionista v nahrávacích štúdiách a na koncertných pódiách po boku mnohých zvučných mien slovenskej hudby. Účinkoval tiež v rôznych zoskupeniach kubánskej džezovej scény.

Dominantou repertoáru Silvie Josifoskej je blues, bluesová klasika prevažovala aj v jej popradskom vystúpení. Speváčka sa však pohybuje aj v iných hudobných žánroch, predovšetkým v soule, latino a džeze. Na pódiu mala vedľa seba snáď všetky dôležité tváre slovenského džezu, spievala však aj so zahraničnými hudobníkmi zo Spojených štátov či Veľkej Británie.

Vo videu sme zachytili úryvky skladieb Love for sale (latino), Georgia on my mind (blues, pôvodne Louis Armstrong, Ray Charles a mnohí iní) a Route 66 (jazz, pôvodne Nat King Cole).

Silvia Josifoska trio v Poprade
9
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Silvia Josifoska trio v Poprade
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM