Andrea Mesarčíková Rôzne

Škody po povodniach predstavujú už takmer pol milióna eur

Na takmer pol milióna eur sa vyšplhali škody, ktoré v Tatranskom národnom parku (TANAPe) a Pieninskom národnom parku (PIENAPe) napáchala voda.

Štátne lesy (ŠL) TANAPu však vzhľadom na stále zložité poveternostné podmienky nevylučujú, že vytrvalé dažde za posledný mesiac spôsobili ešte väčšie materiálne škody.
„Ide o poškodenia lesnej dopravnej siete, siete turistických chodníkov, korýt, organizáciou spravovaných drobných vodných tokov vrátane technických diel na nich. Voda poškodila budovy, mosty, drevené lavice ponad vodné toky, škody zanechala v lesných škôlkach a aj na iných objektoch slúžiacich organizácii,“ uviedol námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAPu Marián Šturcel. Konkretizoval, že v ochrannom obvode Podbanské voda poškodila turistický chodník a zničila tri lavice ponad veľké toky. V stredisku genofondu drevín vytopila záhony a na nich približne 150.000 semená­čikov. Na celom území TANAPu a PIENAPu, od Oravy až po Červený kláštor sú poškodené kaskády, odrážky, priepusty, zvážnice, ale aj mosty a cesty.
Podľa Šturcela si najväčšie náklady na opravu vyžiada turistický chodník vedúci z Červeného Kláštora do Lesnice a okrem toho aj cesty, zvážnice a mosty v ochrannom obvode Podspády a Vyšné Hágy. Zlé je to tiež s turistickými chodníkmi, zvážnicami a mostnými objektmi v ochrannom obvode Tatranská Lomnica. V týchto dňoch sa opravujú najviac poškodené úseky predovšetkým turistickej siete. „Týka sa to najmä červeno značeného turistického chodníka z Červeného Kláštora do Lesnice a lesnej cesty slúžiacej aj ako turistický chodník vedúcej z Lysej Poľany do Bielovodskej doliny,“ priblížil Šturcel.
Pracovníci jednotlivých ochranných obvodov ŠL TANAPu opravujú poškodené premostenia ponad drobné vodné toky a vodou podmyté turistické chodníky. Ich snahou je, aby boli všetky turistické trasy riadne označené a priechodné už do začiatku letnej sezóny, ktorej otvorenie je plánované na utorok (15.6.).

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM