Monika Vengrínová Rôzne

Školské areály v meste a do očí bijúce rozdiely na FOTKÁCH: Niektoré sú ukážkové, iné v žalostnom stave!

Na rozdiely medzi areálmi základných škôl v Poprade nás upozornil náš čitateľ, ktorý nie je spokojný s areálom tej, ktorú navštevujú jeho deti. Zisťovali sme preto, čo je príčinou tohto stavu a prečo sú rozdiely medzi jednotlivými školami také markantné.

Ilustračný obrázok k článku Školské areály v meste a do očí bijúce rozdiely na FOTKÁCH: Niektoré sú ukážkové, iné v žalostnom stave!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Základná škola s materskou školou (ZŠ s MŠ) na Tajovského ulici v Poprade sa stala tŕňom v oku nášmu čitateľovi, ktorý danú školu sám pred rokmi navštevoval a teraz sú jej žiakmi jeho deti. „Od roku 1985 sa tam nič nezmenilo, až na sponzorské mini ihrisko. Dokonca je pre deti nebezpečné chodiť tam, keďže vo vysokej tráve nie je vidno, do čoho všetkého môžu stúpiť, nakoľko je to ideálne miesto na alkoholové pitky apod. Je naozaj hanebné, že to nie sú schopní pokosiť, a to nehovorím o údržbe antukového ihriska, oválu, či futbalových bránok. Prečo aspoň neočistia betónovú plochu od buriny,“ pýta sa rozhorčene.

Počas prázdnin prešla kompletnou opravou kuchyňa

Podľa vedúcej oddelenia školstva MsÚ v Poprade Edity Pilárovej je stav daného areálu dôsledkom dvoch faktov. Prvým je pôvodná plánovaná výstavba skateparku, druhým nepriaznivé daždivé počasie. „Časť areálu bola vyňatá zo správy základnej školy, pretože mesto tam chcelo vybudovať skatepark. Škola preto počas júla nerobila žiadnu údržbu, pretože ťažké stroje a mechanizmy by mohli upravené časti poškodiť. Po zrušení výstavby škola priestor v rámci finančných možností upraví. Údržbe areálov a častejšiemu koseniu nepraje ani počasie. Dážď znemožňuje kosenie úplne,“ uviedla na margo areálu spomínanej školy Pilárová s tým, že počas školského roka je bežecký ovál bez buriny, každoročne je vykonávaný postrek a ihrisko, ktoré slúži žiakom počas hodín telesnej výchovy je vykosené.

Ako ďalej uviedla, riaditeľka ZŠ s MŠ Tajovského prisľúbila, že k 2. septembru, keď žiaci po prázdninách opäť nastupujú do škôl, bude areál v poriadku. „Zodpovednosť zaň i za školu má riaditeľka, ktorá má pridelený rozpočet na celý rok a musí s ním vedieť hospodáriť,“ objasnila Pilárová. Počas letných prázdnin však podľa jej slov škola investovala značné finančné prostriedky do kompletnej opravy školskej kuchyne, v ktorej sa varí pre päťsto žiakov školy, 120 detí vlastnej materskej školy i pre súkromnú škôlku.

Málo financií, veľa potrebných investícií

„Finančné zdroje neumožňujú školám robiť naraz úplne všetko, čo je potrebné, rozhodujú akútnejšie stavy a priority. Privítali by sme preto aj pomoc rodičov a priateľov školy,“ vysvetlila Pilárová a dodala, že z pozície mesta riaditeľov škôl vyzývali, aby boli areály do začiatku školského roka v prevádzkyschop­nom stave.

Mesto investovalo do dvoch areálov škôl na Dostojevského a Jarnej ulici a v tomto kalendárnom roku by malo byť vybudované i ihrisko v Spišskej Sobote. „Nie je možné naraz investovať viac zdrojov do areálov, pretože je potrebné rekonštruovať tiež strechy, meniť okná, podlahy, modernizovať výchovno-vzdelávací proces, meniť gastrotechniku, opravovať sociálne zariadenia a pod.,“ dodala vedúca školstva.

V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta je dvanásť základných škôl. My sme si na porovnanie so ZŠ s MŠ Tajovského vybrali Spojenú školu na Letnej ulici. Vo fotogalérii môžete vidieť rozdiely medzi areálmi týchto dvoch škôl.

Rozdiely medzi areálmi škôl v pôsobnosti mesta Poprad
24
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM