Peter Handzuš Správy

Školy v Kežmarku nemajú vlastné budovy. Žiaci prišli aj o jednu telocvičňu

Prešovský samosprávny kraj spolu s vedením Strednej odbornej školy v Kežmarku budú musieť vyriešiť problém s tamojšou telocvičňou. Tá je pre havarijný stav od marca uzavretá a hrozilo, že študenti nebudú mať od septembra kde cvičiť.

Ilustračný obrázok k článku Školy v Kežmarku nemajú vlastné budovy. Žiaci prišli aj o jednu telocvičňu
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Statik prišiel a na telocvičňu SOŠ dal statický posudok, na základe ktorého je zakázané sa v nej pohybovať a učiť. Ide o telocvičňu, ktorá je postavená v bývalom koryte rieky Poprad, teda na slabých základoch a nestabilnom povrchu,“ objasnil predseda PSK Peter Chudík.

Tento problém podľa neho treba riešiť v krátkodobom i dlhodobom horizonte. Krátkodobý je už viac-menej vyriešený, keďže vedenie školy a PSK sa dohodli s miestnym gymnáziom, že dva dni v týždni budú žiaci SOŠ od septembra cvičiť v ich telocvični.

„Minimálne jeden až dva dni by boli potom v mestskej hale a tie zvyšné dni by sa žiaci dovážali autobusom do školy na Pradiarenskej ulici, ktorá je naším majetkom. Toto je krátkodobé riešenie a môže to takto fungovať maximálne dva roky,“ dodal Chudík.

Telocvičňa by mala stáť do dvoch rokov

Z dlhodobého hľadiska je podľa neho potrebné postaviť novú telocvičňu. Momentálne je pripravená stavebná dokumentácia na telocvičňu na pôvodnom mieste za cca 1,7 milióna eur. „Mne osobne sa to zdá veľa, hoci je možné, že verejným obstarávaním by sa tá cena znížila. Na druhej strane si však myslím, že by sme mali zvoliť iný pozemok, ktorý je stabilný a nemuseli by sme tam robiť veľký geologický prieskum,“ konštatoval predseda PSK.

V tejto súvislosti sa dohodol s vedením mesta i školy, aby skúsili vytypovať vhodnú lokalitu, kde by mohla telocvičňa stáť a bola by v blízkosti oboch spomínaných škôl.

„Do dvoch týždňov má dať pani riaditeľka školy návrh, ako sa bude telesná výchova vyučovať od septembra a počas celého školského roka 2013/2014 a aj časti nasledujúceho školského roka. Do konca augusta musí padnúť celkové rozhodnutie, kde a za akých okolností by sme telocvičňu mohli stavať,“ zdôraznil Chudík s tým, že v apríli 2014 by sa mohlo začať s výstavbou. Cieľom je, aby sa problém najneskôr do 1. septembra 2015 úplne vyriešil.

Školy bez vlastných budov

Hlavným problémom stredných škôl v Kežmarku však podľa Chudíka je to, že takmer všetky sú v prenajatých priestoroch, či už v mestských alebo cirkevných budovách.

„Tento problém bude treba riešiť, ja som sa už v minulosti o to snažil, žiaľ, zatiaľ tu nie je snaha dohodnúť sa zo strany kompetentných. V celom Prešovskom kraji je práve tu najväčší problém so školami a ich umiestnením. Máme tu štyri školy a len jedna je vo vlastných priestoroch,“ uzavrel Chudík.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM