Aktualizované Správy

Skupina Tatramat vie dať prácu utečencom z Ukrajiny: Poukazujú však na chýbajúcu legislatívu

Materská spoločnosť Tatramat, a.s., so sídlom v Poprade vie poskytnúť prácu aj utečencom z Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku Skupina Tatramat vie dať prácu utečencom z Ukrajiny: Poukazujú však na chýbajúcu legislatívu
Zdroj: TASR

Aktuálny stav zákaziek v závodoch umožňuje prijať novú pracovnú silu. Potvrdil to predseda predstavenstva spoločnosti Ján Miško.

"Samozrejme aj zo strany Ukrajincov. Akákoľvek krízová situácia nás vycvičila prijímať rýchle rozhodnutia a operatívne hľadať riešenia. Verím, že by sme v krátkom čase dokázali začleniť nových pracovníkov z Ukrajiny do procesu a pomôžeme aj so zabezpečením ubytovania,“ uviedol.

Chýbajúca legislatíva

Nekonkretizoval, koľkým ľuďom by vedeli dať prácu, všetko závisí od aktuálnej situácie. Dodal, že musia byť zodpovední tak voči potenciálnym zamestnancom, ako aj voči spoločnosti a dôsledne vyhodnotiť potrebu pracovnej sily v danom momente.

Celková situácia v dôsledku rusko-ukrajinského konfliktu sa rýchlo mení a potenciálny pokles výroby vplyvom udalostí sa postupne ukáže v nasledujúcom období,“ zdôvodnil Miško.

Dodal, že pre samotnú firmu i pre Ukrajincov by boli možnosti zamestnať sa určite pozitívom, s podporou legislatívy by však bol prínos pre všetky strany ešte výraznejší.

Avizovaný pokles

Miško tiež potvrdil, že už aj ich ovplyvnila kríza na Ukrajine, najmä situáciou na trhu s energiami a základným materiálom, keďže ceny prudko stúpli. „Nemenej nás ovplyvňujú dodávky komponentov našim zákazníkom, ktorí priamo dodávajú svoje výrobky na trh Ukrajiny a Ruska. Máme už avizovaný pokles výroby v tejto súvislosti,“ dodal predseda predstavenstva spoločnosti, ktorá sa zaoberá výrobou komponentov pre bielu techniku a automobilový priemysel.

Skupina združuje tri výrobné fabriky, kde pracuje približne 300 ľudí, v súčasnosti ani jeden zo zahraničia.

Ukrajinci v okrese

Podľa aktuálnych informácií z Okresného úradu Poprad je momentálne v okrese Poprad 398 ubytovaných osôb z Ukrajiny. Prednosta okresného úradu Jozef Bednár predpokladá, že budúci týždeň ich môže byť tisíc.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM