Martin Sýkora Správy

Skúška občianskych hliadok v Poprade úspešná: Radnica chce pokračovať

Občianske hliadky boli úspešné najmä v podtatranských obciach. Miestni členovia občianskych hliadok pomáhali hlavne s poriadkom.

Ilustračný obrázok k článku Skúška občianskych hliadok v Poprade úspešná: Radnica chce pokračovať
Zdroj: TASR

V obciach, kde fungovali občianske hliadky, sa zvýšila bezpečnosť, znížil sa počet bitiek, lepšie sa pracovalo záchranárom. Od začiatku apríla začali s občianskou aktivitou skúšobne aj v Poprade. Štyria pracovníci hliadky pôsobia najmä v mestskej časti Matejovce, použití však môžu byť na celom území mesta.

„Títo ľudia nám pomáhajú pri ochrane verejného poriadku, hlásia čierne skládky, sú na priechodoch pre chodcov v ranných hodinách, pôsobia pri návštevách plynárov, elektrikárov alebo rýchlej zdravotnej pomoci,“ vysvetlil primátor Popradu Jozef Švagerko.

Spoznať príslušníkov občianskej hliadky môžete podľa reflexných viest s patričným označením. Pracujú vo dvojiciach. Zastrešuje ich sociálny odbor popradského mestského úradu, spolupracujú však najmä s mestskou políciou.

„Za mesiac, teda odkedy pôsobia na území nášho mesta, mali viacero zásahov, hlásili poškodenie majetku, nastoľovali verejný poriadok, boli pri čistení Matejovského potoka ako aj pri vypratávaní priestranstva v Továrenskej štvrti,“ informoval Jozef Švagerko.

Popradský primátor netajil, že občianska hliadka pôsobí najmä v Matejovciach. „Bývajú tam rómski spoluobčania. V období vyplácania sociálnych dávok je tam problém. V blízkej budúcnosti sa chystáme aj do kolónie,“ dodal popradský primátor.

Členovia hliadky poznajú miestne pomery, tešia sa autorite a preto chce radnica v tomto projekte pokračovať. Rovnako by chceli pokračovať aj starostovia podtatranských obcí, ktorých súčasťou sú hlavne osady, kde je výskyt trestnej činnosti najväčší. Viacero však na to nemá v obecných rozpočtoch peniaze, existencia občianskych hliadok je tam preto ohrozená.

Ilustračné foto: TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM