Peter Handzuš Iné športy

Skvelá slovenská premiéra: Diváci lemovali cesty a zaplnili Štrbské Pleso

Na Slovensko vôbec po prvýkrát v histórii zavítali preteky najprestížnejšieho cyklistického seriálu World Tour. Do Tatier sa v piatok hrnuli tisíce fanúšikov z celého Slovenska, ale aj Poľska, Čiech, Maďarska či Poľska.

Ilustračný obrázok k článku Skvelá slovenská premiéra: Diváci lemovali cesty a zaplnili Štrbské Pleso
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Poliak Rafal Majka sa stal víťazom 5. etapy na cyklistických pretekoch Okolo Poľska. Jazdec tímu Tinkoff-Saxo zaútočil v posledných metroch cieľového stúpania 190-kilometrovej trate zo Zakopaného na Štrbské Pleso a v priebežnej klasifikácii stráca len jednu sekundu na Čecha Petra Vakoča. Slovák Peter Velits z BMC finišoval na 17. priečke v rovnakom čase ako víťaz. V boji o žlté tričko poskočil na 8. miesto, na Vakoča stráca 11 sekúnd.

Cyklisti prešli približne o 14.30 h na slovenské územie, ktoré prvýkrát hostilo profesionálnych jazdcov v rámci pretekov kategórie World Tour. Od obce Suchá Hora následne pokračovali popri Liptovskej Mare až na záverečné stúpanie, ktoré malo cieľ na Štrbskom Plese.

„Výkonnostne boli niektorí cyklisti lepší ako ja, no došiel som bez sekundovej straty. Uvidíme, čo prinesie zajtrajšok, bude tam časovka, čiže prvá desiatka by mohla byť na konci pretekov reálna,“ uviedol tesne po pretekoch Peter Velits. Jeho brat Martin, ktorý jazdí za Omega Pharma – Quick-Step, prišiel do cieľa na 88. priečke a celkovo mu patrí 73. pozícia. Na tímového kolegu a vedúceho Vakoča stráca 9:37 min. „Druhýkrát sa na Štrbské Pleso išlo veľmi rýchlo a tam som stratil kontakt na pelotón. Potom sme sa tímoví kolegovia zišli v jednej skupine a spolu išli hore,“ povedal Martin Velits.

V piatok je na programe predposledná 6. etapa, 174 kilometrov dlhá horská trasa odštartuje z poľskej Bukoviny a cieľ bude v Bukowine Tatrzanskej.

Tour de Poland prvýkrát na Slovensku
40
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM