Peter Handzuš Rôzne

Slávnostné odovzdávanie Cien PSK za rok 2010

Komisia stanovená pre výber laureátov na udelenie Ceny Prešovského samosprávneho kraja (PSK) za rok 2010 predloží poslancom regionálneho zastupiteľstva na schválenie návrh na ocenenie troch osobností.

Cenu udeľuje prešovská regionálna samospráva jednotlivcom i kolektívom od roku 2004 za dlhoročný mimoriadny prínos pre rozvoj kraja a zásluhy vo všetkých oblastiach spoločenského, hospodárskeho a kultúrneho života. Slávnostné odovzdávanie sa bude konať 11. januára 2011 v historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove.
Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková informovala TASR, že v stanovenom termíne prišlo 16 nominácií od občanov a inštitúcií. „Jednoznačne najviac, konkrétne sedem návrhov, prišlo na ocenenie známeho etnografa Jána Lazoríka z Krivian, ktorý v septembri tohto roka oslávil významné životné jubileum – 90 rokov,“ uviedla hovorkyňa.
Poslanec prešovského regionálneho zastupiteľstva Michal Sýkora navrhol udelenie Ceny PSK slovenskému reprezentantovi Pavlovi Hurajtovi, ktorý na posledných zimných olympijských hrách získal bronzovú medailu v biatlone. Ten je síce členom klubu VŠC Dukla Banská Bystrica, ale jeho rodným mestom je Poprad.
Komisia na rokovanie zastupiteľstva predloží aj nomináciu na udelenie tejto ceny pre novinára a spisovateľa Yehudu Lahava in memoriam, ktorého navrhol na ocenenie krajský poslanec Milan Cocuľa. Yehuda Lahav, vlastným menom Štefan Weiszlovits, prežil svoju mladosť v Prešove. Tento známy reportér z Blízkeho východu, ktorý počas svojho života spolupracoval s viacerými slovenskými médiami, zomrel v júli 2010 v Izraeli vo veku 80 rokov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM