Aktualizované Správy

Sledujte, čo sa valí na Poprad: Meteorológovia varujú pred orkánom, snežením aj dažďom!

Odborníci zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) vydali viacero výstrah pre okres Poprad. Pozrite časy.

Ilustračný obrázok k článku Sledujte, čo sa valí na Poprad: Meteorológovia varujú pred orkánom, snežením aj dažďom!
Zdroj: iMeteo.sk

Na stránkach SHMÚ sa červenejú výstrahy pre náš okres. Najvyššia výstraha III. stupňa sa týka mimoriadne silného vetru na horách, ktorého rýchlosť má dosiahnuť až 160–180 km/h.

Táto výstraha podľa meteorológov platí v utorok 4. februára od 15:00 hod do polnoci 6. februára.

Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo).“ upozorňujú odborníci pred vetrom na horách.

Nielen na horách

Silný vietor ale nebude fúkať len na horách. Je vydaná výstraha II. stupňa pre celý okres Poprad pred silným vetrom.

"V okrese Poprad sa ojedinele očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 23 – 29 m/s (85 – 105 km/h), upozorňujú meteorológovia.

Táto rýchlosť podľa nich predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Táto výstraha platí v utorok od 13 tej hodiny do stredy 5. februára do 20-tej hodiny.

20 – 30 cm snehu

Aby toho nebolo málo meteorológovia vydali pre náš okres aj výstrahu II. stupňa pred snežením. Tá platí do 18-tej hodiny.

V okrese Poprad sa v polohách nad 800 m na MNOHÝCH MIESTACH očakáva výskyt silného sneženia pri ktorom spadne 20 – 30 cm nového snehu, uvádza stránka SHMÚ.

Uvedená výška nového snehu predstavuje podľa nich veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (dopravu a pohyb osôb). „Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ dodávajú odborníci zo SHMÚ.

A ešte aj dážď

Do 4. februára do12-tej hodiny ešte stále platí aj výstraha I. stupňa pred dažďom. SHMÚ predpoklada úhrn zrážok na 60–70 mm. Okrem toho platí výstraha I. stupňa aj pred snehovými jazykmi a závejmi ale len v polohách nad 800 m/m. Uvedená výstraha platí od 14tej hodiny do polnoci.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM