Peter Handzuš Krimi

Sliezsky dom v novom

Sliezsky dom získal za 18 mesiacov nový šat.

Najvyššie položený horský hotel na Slovensku, Sliezsky dom, situovaný pod Gerlachovským štítom vo Vysokých Tatrách, začal ponúkať svoje služby v novom šate. V rokoch 2009 až 2010 prešiel kompletnou rekonštrukciou aj s pomocou prostriedkov z fondov Európskej únie.
Prvá kamenná stavba ako predchodkyňa dnešného Sliezskeho domu stála už v roku 1871, no o tri roky neskôr ju zmietla snehová lavína. K opätovnej výstavbe došlo na sklonku 19. storočia. V roku 1895 sa spustila prevádzka nového objektu s viacerými izbami a skladmi.
Stavba sa neskôr v rokoch 1907 až 1908 rozšírila o priestrannú prístavbu, čím získala kapacitu 40 lôžok. Jej modernizácia pokračovala aj v ďalších desaťročiach a po požiari v roku 1962.
Projektová manažérka hotela Lenka Benková informovala, že súčasná úprava hotelových izieb vychádza z pôvodnej historickej dispozície budovy a sú prispôsobené aj požiadavkám imobilných osôb. Keďže sa na brehu Velického plesa pri Sliezskom dome pretínajú turistické chodníky, priestory samoobslužnej reštaurácie sú určené aj pre peších turistov.
Sliezsky dom má vytvorené podmienky aj pre adrenalínových nadšencov. „Tí môžu počas víkendu či týždňa v horách zažiť pohyb v rôznom teréne, kurz lavínového prežitia alebo si vyskúšať skialpinizmus,“ konkretizovala Benková.
Počas jeho histórie navštívilo hotel aj niekoľko významných osobností zo zahraničia. V roku 1995 sa tu zastavil pápež Ján Pavol II., ktorý vysvätil drevený kríž, osadený nad Sliezskym domom. V rokoch 1. svetovej vojny slúžila stavba ako výcvikové stredisko horských vojenských oddielov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM