Peter Handzuš Hokej

Slováci prehrali s USA. Gríger a Révay na čele kanadského bodovania

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov prehrali vo svojom druhom vystúpení v základnej A-skupine juniorských MS vo švédskom Malmö s úradujúcimi majstrami sveta z USA po sympatickom výkone 3:6.

Ilustračný obrázok k článku Slováci prehrali s USA. Gríger a Révay na čele kanadského bodovania
Zdroj: TASR

Zverenci trénera Ernesta Bokroša tak majú po sobote na konte stále iba tri body za piatkové víťazstvo nad rovesníkmi z Nemecka (9:2), vďaka nim však majú reálnu šancu postúpiť do štvrťfinále.

Slovenská „dvadsiatka“ držala proti favoritovi bezgólový stav 17 minút, po presnom zásahu Jacka Eichela sa Američania dostali na „koňa“ a postupne si vytvorili trojgólový náskok. Hráči spod Tatier sa vrátili do hry v polovici druhej tretiny, keď Milan Kolena s Martinom Réwayom skórovali v priebehu 113 sekúnd a znížili na 2:3. Všetkých päť úvodných gólov pritom padlo v presilovkách. Obhajca titulu ale nedopustil prekvapenie, v záverečnej časti sa presadil trikrát a definitívne zlomil odpor Bokrošovcov. Tým sa už podarilo iba skorigovať stav zásluhou druhého gólu Réwaya.

Zámorský tím tak potvrdil svoju silu a po dvoch dueloch vedie A-skupinu s plným počtom šiestich bodov. Slováci naposledy zdolali Američanov na MS „20“ 2. januára 2009, keď favorita šokujúco vyradili vo štvrťfinále najmä vďaka výbornému brankárovi Jaroslavovi Janusovi (5:3).

Tretí zápas na MS „20“ čaká mladých Slovákov v pondelok 30. decembra o 17.30, keď opäť v Malmö Isstadione narazia na ďalšieho veľkého favorita na zisk titulu Kanadu. Účinkovanie v základnej A-skupine ukončia o deň neskôr na Silvestra o 13.30 súbojom s českými rovesníkmi.

USA – Slovensko 6:3 (2:0, 1:2, 3:1)
Góly: 17. Eichel (Hartman, Butcher), 20. O'Regan (Grzelcyk, Kerdiles), 24. Hartman (Butcher, Eichel), 50. Grzelcyk (Carrick, DiPauli), 55. Matteau (Copp, Fasching), 57. Barber (Copp, Kerdiles) – 32. Kolena (Cehlárik), 33. Réway (Gríger, Kolena), 58. Réway (Gríger, Gachulinec). Rozhodovali: Papp (Kan.), Romasko (Rus.) – Kowert (Nem.), Saha (Fín.), vylúčení: 6:5 na 2 min, presilovky: 3:2, oslabenia: 0:0.

USA: Gillies – Skjei, Carrick, Butcher, Santini, McCoshen, Grzelcyk, Slavin – Barber, O'Regan, Kerdiles – Erne, Eichel, Hartman – Fasching, Copp, Matteau – Hinostroza, Shore, DiPauli
Slovensko: Sabol – Luža, Predajniansky, Rusina, Gachulinec, Černák, Valjent, Dinda, Kečkeš – Réway, Kolena, Gríger – Lunter, Daňo, Cehlárik – Horanský, Mlynčár, Minárik – Tibenský, Šimun, Skalický

Slováci začali sympaticky, organizovanou a disciplinovanou hrou nepúšťali favorita do šancí a sami podnikali nebezpečné výpady. Prvú dobrú streleckú príležitosť mal po Réwayovej prihrávke Gríger, brankár USA Gillies bol na mieste. V 7. minúte opäť pálil Gríger, následne Lunter neprestrelil Gilliesa. Na opačnej strane si Sabol vydýchol, keď puk po strele Skjeia skončil na hornej žŕdke. V 11. minúte Lunter s Cehlárikom podkúrili americkému brankárovi, o tri minúty neskôr Sabol zlikvidoval bekhendové zakončenie O'Regana. Bokrošova družina hrala s Američanmi opticky vyrovnanú partiu, kvalita favorizovaného tímu sa však prejavila v presilových hrách. V 17. minúte otvoril skóre Eichel, keď prekonal Sabola pomedzi betóny, a sekundu pred zaznaním prvej sirény zvýšil opäť v početnej výhode na 2:0 O'Regan.

Američanom dodali góly sebavedomie a v 25. minúte viedli už 3:0. Faul najmladšieho hráča slovenského výberu Černáka potrestal po vydarenej kombinácii Hartman. Slováci boli nútení otvoriť hru a tak diváci videli v ďalších minútach rýchly hokej so šancami na oboch stranách. V polovici stretnutia Réway v prečíslení pripravil streleckú parketu Grígerovi, no tomu nebolo súdené dať v sobotu gól – Gilliesa trafil priamo do hrude. Hráčom spod Tatier sa podarilo prelomiť čaro amerického brankára až v 32. minúte, keď Cehlárikovu strelu dorazil do siete dôrazný Kolena. Následne sa rovnako v presilovke dostali Slováci k sérii dorážiek a Réway zasunul puk popod Gilliesov betón – 3:2. Bokrošovci dostali krídla, Réway, Gríger a Predajniansky mali možnosti na vyrovnanie.

Rovnako rezko rozbehli Slováci aj tretiu dvadsaťminútovku. Po hrubej chybe americkej obrany sa dostal do šance Horanský, v 43. minúte vo vlastnom oslabení v situácii 2 na 1 Luža pálil a Gillies vytlačil puk na ochranné plexisklo, vzápätí Daňo v samostatnom úniku bekhendom minul bránku. To sa im vypomstilo, z nenápadnej akcie upratal puk odrazený od zadného mantinelu do prázdnej bránky Grzelcyk. Slováci tak museli riskovať a opäť otvorili hru, čo využívali Američania na rýchle brejky. Sabol predviedol výborný zákrok po strele Barbera, potom nedovolil skórovať ani dvojici O'Regan – Kerdiles. Podarilo sa to až hráčovi New Jersey Devils Stefanovi Matteauovi, ktorý zblízka prekonal Sabola – 5:2. Slovákom v závere došli sily, šiesty gól USA pridal kapitán Barber. Posledné slovo mal Réway, ktorý po akcii Grígera z otočky prekonal Gilliesa a upravil na konečných 3:6.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM