Peter Handzuš Iné športy

Slováci si skomplikovali vyhliadky na postup. V Poprade prehrali s Ukrajinou 0:3

Slovenskí volejbaloví reprezentanti neuspeli vo svojom druhom kvalifikačnom stretnutí o postup na majstrovstvá sveta 2014, keď v Poprade prekvapujúco podľahli výberu Ukrajiny 0:3 na sety a znížili si vyhliadky na postup.

Ilustračný obrázok k článku Slováci si skomplikovali vyhliadky na postup. V Poprade prehrali s Ukrajinou 0:3
Zdroj: TASR

V nedeľu zverenci talianskeho lodivoda Flavia Gulinelliho nastúpia proti reprezentačnému výberu Fínska (20:30). Priamo na svetový šampionát do Poľska postúpi víťaz M-skupiny a druhý najlepší zo všetkých kvalifikačných skupín.

Slovensko – Ukrajina 0:3 (-20, –23, –20)
Rozhodovali: Kovačevič (ČH), Kolarevič (Srb.), 2800 divákov – vypredané.
Slovensko: Skladaný, M. Nemec, Kohút, Kmeť, Ogurčák, L. Diviš st., libero Ondrušek (Bencz, Zaťko, Chrtiansky ml., Piovarči, Sopko st.). Tréner: Gulinelli.
Ukrajina: Gumeňuk, Kapelus, Ťutlin, Terjomenko, Rudnytskij, Jereščenko, libero Fomin (Tatarintsev, Riabucha, Kapajev). Tréner: Fillipov.

Slovákom v úvodnom sete robilo problémy predovšetkým podanie a aj preto v úvodných výmenách iba doťahovali svojho súpera (0:2, 4:5). Až za stavu 5:6 dokázal slovenský výber uhrať dve lopty v rade a do tesného vedenia ich poslal úspešný dvojblok Ogurčáka s Kohútom. Už na prvý technický oddychový čas išli Slováci s bodovým mankom a po druhom už prehrávali o šesť bodov 10:16. Nerozumeli si predovšetkým v poli, kde púšťali jednoduché lopty a problém im robil i prechod na sieť. Ukrajinci pridali v ďalšom priebehu i kvalitné bloky, čo im prinieslo vedenie 21:13 a napokon aj zisk prvého setu v pomere 25:20.

Súper z Ukrajiny posilnený priaznivým vývojom pokračoval v koncentrovanom výkone aj na začiatku druhého setu. Napriek tomu, že Diviš st. zrovnal na 2:2, tak Ukrajinci po bloku Gumeňuka už vyhrávali 7:3. Slovenská mizéria pokračovala aj v nasledujúcich výmenách, pri ktorých sa viazla súhra v obrane i útoku. Naopak Ukrajincom vyšlo na čo siahli a odmenou bol sedembodové vedenie 12:5 i 15:8. Z hrozivého manka Slováci ukrojili vďaka blokom a dvom položeným loptám Diviša st., ktorý korigoval na 12:15. Keď Nemec esom znížil na 17:18, tak ožili i diváci v Poprade. Do varu ich priviedlo zrovnanie na 19:19 po chybe súpera, no najmä bod na 23:22 po slovenskom bloku. Koncovka však vyšla Ukrajincom, keď Terjomenko bodoval po prudkom podaní – 23:25.

Úvod tretieho setu patril Nemcovi, ktorý sa postaral o tri body Slovenska a upravil na 4:3. Ten istý hráč vytĺkol bloky ukrajinskej defenzíve a slovenskí hráči vyhrávali po prvý raz o dva body 7:5. Po technickom oddychovom čase i 9:6 a 10:7. Ukrajinci však korigovali dvomi bodmi v rade Ťutlinov smeč znamenal zrovnanie na 11:11. Jereščenko následne cez bloky zaznamenal dvanásty ukrajinský bod a po ňom ďalšie dva i Ťutlin z podania – 11:14. Potom Nemec odpovedal rovnako z podania (13:14), ale Ťutlin poslal Ukrajinu na druhý technický oddychový čas s trojbodovým vedením 16:13. Ukrajinci si svoje vedenie postrážili a po zisku tretieho setu (25:20) sa tešili z víťazstva 3:0 na sety.

Marek Kardoš, asistent trénera SR: „Výsledok 0:3 veľmi bolí. Náhly pokles formy a zlé servovanie pozdvihli náladu Ukrajincom. Tí dobre podávali, my sme na niektoré herné situácie veľmi zbrklo reagovali. Taký je šport, teraz treba hrať naplno a dúfať, že iné zápasy skončia inak. Každý zápas v reprezentácii treba odohrať naplno, či už to bude mať význam alebo nie.“
Tomáš Kmeť, kapitán SR: „Je to obrovské sklamanie. Vedeli sme, že to bude náročný súper, pretože v predchádzajúcich zápasoch sme sa vždy natrápili. Takýto výsledok sme nečakali a vieme, že sme si veľmi skomplikovali cestu na šampionát.“

výsledok ďalšieho zápasu:
Grécko – Fínsko 1:3 (-21, –23, 19, –31)

Tabuľka M-skupiny:

1. Fínsko 2 2 0 6:2 6
2. Ukrajina 2 1 1 4:3 3
3. Slovensko 2 1 1 3:3 3
4. Grécko 2 0 2 1:6 0

Ďalší program M-skupiny:

nedeľa 5. januára 2014
17.30 Ukrajina – Grécko
20.30 Slovensko – Fínsko

Slováci si skomplikovali vyhliadky na postup. V Poprade prehrali s Ukrajinou 0:3
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM