Peter Handzuš Rôzne

Slovákom sa veľmi voliť nechcelo: Tu sú mená nových europoslancov

V novom europarlamente budú za Slovensko sedieť poslanci strán Smer-SD, KDH, SDKÚ-DS, SaS, NOVA, OĽaNO, Most-Híd a SMK. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb do Európskeho parlamentu (EP), ktoré dnes zverejnila Ústredná volebná komisia.

Ilustračný obrázok k článku Slovákom sa veľmi voliť nechcelo: Tu sú mená nových europoslancov
Zdroj: Webnoviny.sk

Smer-SD získal 24,09 percenta, čo znamená štyri mandáty. To je o jeden menej, ako má strana v súčasnosti. KDH má 13,21 percenta, obsadí dva mandáty. Nasleduje SDKÚ-DS (7,75 percenta), tiež tak získala dva mandáty. OĽaNO so 7,46 percentami hlasov získalo jeden mandát. Strany NOVA (6,83 percenta), SaS (6,66 percenta), SMK (6,53 percenta) a Most-Híd (5,83 percenta) získali vďaka volebnému výsledku po jednom mandáte.

V eurovoľbách volilo na Slovensku opäť rekordne málo ľudí. Účasť bola nižšia ako v predchádzajúcich voľbách pred piatimi rokmi, a to 13,05 percenta.

Trinásť slovenských europoslancov v Európskom parlamente:

  • Maroš Šefčovič, Monika Flašíková Beňová, Boris Zala, Vladimír Maňka – Smer-SD
  • Anna Záborská, Miroslav Mikolášik – KDH
  • Ivan Štefanec, Eduard Kukan – SDKÚ-DS
  • Branislav Škripek – OĽaNO
  • József Nagy – Most-Híd
  • Richard Sulík – SaS
  • Pál Csáky – SMK
  • Jana Žitňanská – NOVA, KDS, OKS

Voľby mali bezproblémový priebeh

Oficiálne výsledky volieb do EP sa začali zverejňovať rovnako ako v ostatných štátoch EÚ dnes o 23.00 h v sídle Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku na bratislavských Palisádach.

Ako uviedla zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová, voľby mali bezproblémový priebeh. „Voľby prebehli pokojne bez rušivých momentov, o čom svedčí obsah a počet podnetov, keď počas celého pôsobenia komisie prišlo 18 podnetov, z toho polovica sa týkala vedenia kampane, a nie technického zabezpečenia volieb,“ uviedla Chmelová.

Štatistický úrad SR taktiež nezaznamenal komplikácie pri sčítaní hlasov. „Sumarizácia prebehla pokojne, všetko prebiehalo tak, ako sme boli pripravení, žiadne mimoriadne okolnosti ani udalosti sa nevyskytli,“ potvrdila šéfka Štatistického úradu Ľudmila Benkovičová.

Noví europoslanci sa ujmú svojich funkcií 1. júla na prvom plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM