Peter Handzuš Iné športy

Slovákov od Pumori odohnal nečas, pod Makalu sa vráti už len Hámor

Slovenská expedícia na himalájsku osemtisícovku Makalu (8463 m) výrazne mení plány i obsadenie. Z Himalájí sa do vlasti vráti Pavol Jackovič a na piatu najvyššiu horu sveta zaútočí sólo iba Peter Hámor.

Dvojica sa spoločne so skúseným poľským dobyvateľom všetkých štrnástich štítov najvyššej kategórie Piotrom Pustelnikom v predchádzajúcich dňoch snažila o výstup na atraktívnu sedemtisícovku Pumori (7161 m), no vytrvalé sneženie a prudký vietor ich nepustilo príliš ďaleko od prvého výškového tábora (5800 m). Navyše Jackoviča vyradila výšková choroba a himalájske dobrodružstvo sa pre neho skončilo predčasne. „Výšková choroba je veľmi nevyspytateľná a bez ohľadu na fyzickú pripravenosť odstaví aj špičkového lezca, akým je aj Paľo. Asi je to viac o genetike, Paľo výšku evidentne nemusí, naopak je možné, že nejaký úradník od stola by s dobrými dedičnými predpokladmi mohol zvládnuť aj výstup na Everest,“ vysvetlila pre TASR Hámorová manželka Mária. Pre zlé počasie museli obetovať aj prvý diel aklimatizačných plánov v podobe výstupu na Lobuche East (6171 m).

Na lezecky i scénericky pútavý kopec Pumori, ktorý Šerpovia prezývajú aj „sestra Everestu“, sa Hámorovi s Pustelnikom nepodarilo dostať už druhý rok v poradí. Vlani sa Slovák vrátil z výšky 6800 metrov, lebo Poliak sa necítil dobre a nechcel ho nechať samého zostupovať.

„Paľo a Piotr sa vracajú domov, Peter ešte v Káthmandú prebalí materiál, ktorý nosiči ponesú do základného tábora a potom zamieri do základného tábora pod Makalu. Nemal by tam byť úplne sám, v tábore bude pôsobiť viacero expedícií,“ dodala manželka slovenského rekordéra, ktorý má na konte sedem osemtisícoviek, pričom na Annapurne stál ako prvý človek v dejinách až dvakrát.

Text+foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM