Peter Handzuš Rôzne

Slovenčina je už na webe ako online kurz

Slovenský jazyk sa môže začať učiť celý svet vďaka novému online kurzu na internete. Bezplatný portál Slovake.eu spustili 13. marca, až oddnes však ponúka prvý obsiahly kurz úrovne A1 (začiatočník) podľa Európskeho referenčného rámca pre jazyky. Zati

„Napriek tomu, že na stránke sa ešte stále pracuje, od prvého dňa sa teší vysokej návštevnosti – vyše 5600 návštevníkov a zaregistrovalo sa na nej už vyše 80 používateľov,“ zhodnotil dnes pre TASR Peter Baláž. Tvorcovia sľubujú ďalšie nové hry aj kurz úrovne A2.

Portál v súčasnosti ponúka zaujímavé obsiahle texty o Slovensku, jeho histórii a kultúre a o slovenčine. Návštevníci majú možnosť nahliadnuť aj do knižnice, v ktorej nájdu ukážky diel rôznych žánrov.

Záujemcovia o učenie sa slovenčiny môžu používať prvý úvodný kurz slovenčiny, slovník, podrobnú gramatiku a precvičovať si slovnú zásobu prostredníctvom zábavnej hry.

Počas nasledujúcich týždňov pribudnú podľa Baláža nové cvičenia, druhý obsiahly kurz úrovne A2 (začiatočník) s videolekciami, hrami a testami na upevnenie a overenie jazykových znalostí.

Kurz je určený cudzincom žijúcim na Slovensku, turistom, obyvateľom pohraničných oblastí. Môžu ho však využívať aj Slováci žijúci v zahraničí, ktorým pomôže udržiavať kontakt s materinským jazykom, so Slovenskom a jeho kultúrou.

„Internetový kurz im dáva možnosť spoznať slovenčinu z pohodlia domova, vo voľnom čase a zábavnou formou,“ uviedol Baláž.

Koordinátorom projektu Slovak Online je občianske združenie Edukácia@Internet (www.ikso.net).

Partnerskými inštitúciami sú Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra Slovenskej akadémie vied (Slovensko), Štúdio GAUS (Nemecko), Univerzita vo Vilniuse (Litva), Akadémia počítačovej vedy, manažmentu a administratívy vo Varšave (Poľsko) a Slovenské centrum v Londýne (Veľká Británia). Projekt podporila Európska komisia v rámci programu KA2 – Languages – program celoživotného vzdelávania.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM