Dominika Pacigová Rôzne

Slovenská reprezentantka Barbara Kantorová: V kariére neustále napreduje

Slovenská reprezentantka v zjazdovom lyžovaní reprezentuje Slovensko už niekoľko rokov. Tvrdá práca a stanovené ciele ju priviedli k nejednému svetovému úspechu.

Ilustračný obrázok k článku Slovenská reprezentantka Barbara Kantorová: V kariére neustále napreduje
Zdroj: archív Barbary Kantorovej

Barbara Kantorová (25) pochádza z podtatranskej dedinky Batizovce. Momentálne študuje na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach. Len čo sa postavila na nohy, začala lyžovať. To ju priviedlo na dráhu vrcholovej športovkyne. Okrem lyžovania si našla veľkú záľubu v skalnom lezení, horolezectve, behu, turistike i alternatívnej medicíne.

Originálne ocenenia pre najbližších

K lyžovaniu ju priviedli rodičia už v útlom detstve. Od momentu, čo vedela stáť na nohách, stála aj na lyžiach. Jej dnešné úspechy odzrkadľujú tvrdú prácu a lásku k športu. Bez podpory viacerých by to nebolo jednoduché. „Najradšej by som im všetkým dala originálne ocenenia – za najvytrvalejšiu podporu, za podporu v pravý čas na pravom mieste, za tú najnezvyčajnejšiu, najoriginálnejšiu, najprísnejšiu, za takú, ktorá človeku vždy padne vhod, ba aj za pomoc minútu po dvanástej,“ skonštatovala slovenská reprezentantka.

Barbora Kantorová
7
Galéria
Zdroj: archív Barbary Kantorovej

Nezabudnuteľné úspechy

Počas svojej doterajšej lyžiarskej kariéry absolvovala mnoho pretekov, univerziád či svetových pohárov, odkiaľ si odniesla krásne umiestnenia. Niektoré z nich sa jej hlboko vryli do pamäti. „Patrí medzi ne 22. miesto na ZOH Sochi 2014, prvé body do Svetového pohára v Kranjskej Gore 2012, medailové umiestnenia z univerziád a tento rok opäť body do svetového pohára,“ vymenovala najvzácnejšie úspechy.

V sezóne 2016/2017 absolvovala niekoľko pretekov FIS v disciplínach obrovský slalom, slalom a zjazd Super G. Zúčastnila sa Svetového pohára v Crans Montane vo Švajčiarsku i Svetovej zimnej univerziády v kazašskom Almaty. Tu zaútočila na medailové priečky. „V tréningoch som sa na lyžiach cítila isto a verila som si. Napriek tomu, že moja jazda v SG mala ďaleko od optimálnej, v kombinácii so slalomom mi to vyšlo na bronz, z čoho som mala radosť,“ zaspomínala na bronzovú jazdu.

Zdroj: archív Barbary Kantorovej

Plán úspechu neexistuje

Podmienky na jazdu nie sú vždy optimálne. „Nad podmienkami už na pretekoch nerozmýšľam. Mali sme možnosť si skúsiť kopec deň pred prvým pretekom, tak si trochu ponadávať na jeho nízku kvalitu, ale to už pred preteky nepatrí,“ povedala a dodala, že pred jazdou je dôležité brať všetko tak, ako je a sústrediť sa na jazdy.

Na otázku, koľkokrát do týždňa je potrebné trénovať, aby človek dosahoval také skvelé výsledky adekvátna odpoveď neexistuje. „Keby existoval plán, ktorý stačí dodržať, bolo by asi veľmi veľa tých najlepších. Ja osobne zastávam názor, že počet tréningov nehrá až takú dôležitú rolu ako hlava,“ prezradila Barbara.

Zdroj: archív Barbary Kantorovej

Ciele a disciplína

V tejto sezóne čakajú lyžiarku ešte preteky kategórie FIS v Európe. Pôjde o viacero štartov v rôznych disciplínach. V letnej sezóne sa venuje kondičným tréningom, ktoré strieda s lyžiarskymi na ľadovcoch. Počas roka delí čas medzi vrcholové lyžovanie a denné štúdium na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach. Na to, aby dokázala všetko skĺbiť , sú dôležité ciele a samotná disciplína. „Je potrebné mať jasné ciele a maximálnu disciplínu predovšetkým sám voči sebe,“ uzavrela podtatranská rodáčka.

Foto: archív Barbary Kantorovej

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM